Thai blomkålsuppe 

Blomkål synes jeg har utviklet seg til å bli en fasinerende grønnsak. Fra jeg var barn husker jeg blomkålen som en litt kjedelig vassen sak som ble servert ved siden av kjøtt. Ellers brukte vi (og bruker vi) den mest i blomkålsuppe og i gratinert form.

Men i de senere år har blomkålen fremstått som noe helt nytt. Den har plutselig blitt en mye mer interessant og anvendbar grønnsak.

Fra det indiske kjøkken har jeg lært hvor annerledes og spennende blomkål kan bli bare en koker den inn i en fyldig currysaus, eller sprøsteker bukettene av den. Eller lager den i form av spicy frikadeller. At blomkål er super til pizzabunn, til pannekaker og som erstatning for ris, ante jeg ingenting om, bare for noen få år siden. Men nå vet jeg bedre. Det er utrolig mye interessant og smakfullt en kan lage av blomkål! Så at blomkålen har steget i gradene her i gården, det kan en vel trygt si:).

Dagens kjøttfrie rett er en lettlaget thaiinspirert , spicy, blomkålsuppe. Den er kokt på kokosmelk, og er vegan. Oppskriften er til to personer, men det er enkelt å øke den dersom du skal lage til flere.

THAI BLOMKÅLSUPPE
Til to personer

1/2 blomkålhode i buketter, rå
2 medium gulrøtter i små terninger, rå
1 stilk vårløk
1 fedd hvitløk, revet
1 ss ingefær, revet
1 ss olivenolje
1 knivs. salt og pepper
4 dl Vann
1 stk grønnsaksbuljong (se kommentar nedenfor)
165 ml kokosmelk
1 ss grønn karripasta
1 ts brunt sukker (eller honning)
1/2 stk lime (saften)

1/3 blomkål i buketter, rå
4 ss. peanøtter eller cashewnøtter
2 ss. vårløk, rå
1 neve hakket koriander (kan sløyfes)
1/2 rød chili , hakket ( frøene fjernet)

Slik gjør du:
1. Del opp blomkålen i buketter og gulrot i små terninger. Hakk vårløken, men legg til side litt av det grønne til garnering. Riv ingefær og hvitløk.

2. Varm oljen i en kjele på medium varme, og ha i alle grønnsakene, hvitløk og ingefær og stek noen min. under omrøring. Det skal ikke bli brunt, så reduserer evt. varmen underveis).

3. Hell på vannet og smuldre nedi buljongterningen. Ha i kokosmelk og deretter karripasta, honning og presset limesaft.

4. La alt småkoke til gulrøttene er møre (Ca 15 min)

5. Mens suppen koker, freser du garnityret (blomkål og chili), et par minutter i olje på stekepannen (medium varme).

6. Miks suppen glatt med en stavmikser eller i en blender. Smak evt. til med salt og pepper. (Det er ikke sikkert det trengs noe, siden grønnsaksbuljongen tilfører salt til suppen).,

7. Hell opp i suppetallerkner og topp med små stekte buketter av blomkål, peanøtter, vårløk, koriander og finstrimlet chili.

Kommentar: Jeg brukte en terning med toro grønnsaksbuljong i suppen. Jeg brukte også light kokosmelk i suppen (=mindre mettet fett), og det fungerte helt fint. Jeg serverte også suppen med et par spiseskjeer med tykk gresk yoghurt. Jeg har gjort noen få justeringer på oppskriften fra Tara. Dropp honningen hvis du lager suppen vegan.

Kilde oppskrift: Tara

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: