Gresskarsuppe

Da jeg var i Tyskland for et par uker tilbake ble jeg fasinert over de mange gresskar-utsalgene som lå langs veiene. Mange steder var det satt opp store binger med gresskar, – gresskar som kunne brukes både til mat og dekorasjon. Prisen var det ingenting å si på. Det kostet bare et par euro for et middels stort gresskar.

Gresskar er en grønnsak jeg ikke har så mye erfaring med. Jeg kan ikke huske gresskar fra jeg vokste opp, og det er først i de senere årene at jeg har sett grønnsaken tilgjengelig i butikken.

Men gresskar er en grønnsak jeg absolutt har lyst til å bli bedre kjent med. Gresskar er en anvendelig, sunn og ikke minst smakfull grønnsak.

Gresskar kan tilberedes på utallige måter. Det kan moses, kokes, stekes eller syltes. Eller brukes i bakst. Særlig i USA er det vanlig å lage gresskarpai, gresskarscones eller gresskarmuffins, til begivenheter som Halloween eller til Thanksgiving.

I utgangspunktet har ikke gresskar så sterk smak. Det minner om gulrot, men er noe mer søtlig og melent i konsistensen. For å tilføre mer smak kan en tilsette krydder som for eksempel, hvitløk, salvie eller rosmarin. Eller kanel hvis gresskaret brukes i bakst. Eller du kan putte andre typer grønnsaker sammen med gresskar i suppen.

Det ble til at jeg kjøpte med meg et gresskar hjem fra Tyskland og i går var dagen for å lage noe av det.

Valget falt på gresskarsuppe, – en flott og fargerik suppe med mye smak.

Gresskaret som jeg kjøpte med hjem er av typen Hokkaido. Hookaido er en japansk gresskartype som er rødlig i fargen. Det egner seg godt til blant annet suppe og i asiatiske retter, også skallet kan brukes i maten.

Her følger oppskriften:

Hokkaido-suppe

6 dl vann
300 g hokkaido i små biter. Ta bort innmaten fra gresskaret og skjær bort skallet hvis det er tykt.
200 gram purre (gjerne det grønne også)
En grønnsaksbuljonterning
1,5 dl fløte
Salt for å smake til (en liten teskje eller litt til)
Et dryss pepper
Et dryss revet muskat (kan sløyfes)
Et dryss chilipulver (ikke den hotteste) (kan sløyfes)
Saft fra presset sitron. 3 – 4 ss eller mer.

Slik gjør du

Ha grønnsakene i en kjele og tilsett 6 dl. vann og en grønnsaksbuljongterning (for en halv liter væske). Kok suppen til grønnsakene er møre, ca. 15 minutter. Så mikser du alt sammen med en stavmikser og tilsetter 1,5 dl fløte. Visp alt sammen og smak til med salt, pepper og saft fra sitron. Gi et oppkok igjen.

Server suppen rykende varm. Ha gjerne en dash olivenolje og noen ristede gresskarkjerner på toppen.r

Jeg valgte å skjære bort skallet da jeg laget suppen, da det var litt tykt.

Jeg begynte med å skjære gresskaret i skiver. Innmaten skal ikke med, så den skrapte jeg bort. Gresskarfrøene inni kan brukes, men ikke i suppen. De kan ristes i ovnen og brukes til snacks. Men det hadde ikke jeg tid til i går.

Gresskaret jeg kjøpte ga ca. 500 g renskåret grønnsak. Til suppen trengs det 300 g, så jeg frøs ned resten for å bruke i supper senere.

Det skal også være 200 g purre i suppen. Jeg hadde ikke fullt så mye og fylte på med litt vanlig squash. Det gikk fint.

Ha grønnsakene i en kjele og tilsett 6 dl vann og en grønnsaksbuljongterning (terning for en halv liter væske).

Kok suppen til grønnsakene er møre, ca. 15 minutter.

Så mikser du alt sammen med en stavmikser og tilsetter 1,5 dl fløte. Visp alt sammen og smak til med salt, pepper, muskat, chilipulver og saft fra sitron. Gi et oppkok til.

Suppen er ferdig og klar til servering. Skal du ha denne til middag så server litt grovt brød med smør til, slik at måltidet blir fyldigere. Eller et ostesmørbrød.

Som middag holder denne oppskriften til to personer (dvs. 5 dl suppe til hver). Kanskje til tre som en lunchrett.

%d bloggere liker dette: