Nøttestek med steinsopp og cashewnøtter

Her kommer mitt forslag til vegetarisk meny for julaften. Til forrett foreslår jeg salat med pinjenøtter, avocado og chevre, smaksatt med vinaigrette. Til hovedrett nøttestek med steinsopp og cashewnøtter, og til dessert tradisjonell moltekrem servert med sandkake.

Oppskriften fant jeg på nettet, og du finner kildehenvisning nedenfor.

Dette er første gang jeg har laget nøttestek, og jeg ble veldig positivt overrasket. Nøttesteken smakte nydelig! Dette er vegetarmat på sitt beste. Steken har en rik smak og den passer utmerket til tradisjonelt julemattilbehør. Steinsopp er en viktig ingrediens i retten, og den kjøpte jeg på Bondens marked. En får også kjøpt steinsopp i assorterte dagligvarebutikker eller på nett. Det er viktig at soppen bløtlegges godt før bruk. Ta vare på bløtevannet, det setter en god smak på sausen.

Aller best smaker steken nystekt, men det går også an å lage den dagen før, sette kaldt i kjøleskapet, og skjære i skiver og brune i en form, i ovnen ved servering. Jeg gjorde dette, og det fungerte helt fint, men det er viktig med god innpakning av steken og raskt nedkjøling.

Jeg er usikker på frysing. Jeg har ikke prøvd, men det kan godt hende at det går fint. Server gjerne noen vegisterkaker til steken. Disse linseburgerne er veldig gode! Bytt bare ut spisskummen og koriander med en halv til en ts kanel, for en mer julete smak. 

Nøttestek med steinsopp og cashewnøtter

Til 4 personer

1 purre, skivet
1 rød løk, hakket
2 fedd hvitløk, presset
2 stilker selleri, skivet
40g tørket steinsopp, bløtlagt i 3 dl varmt vann
100g champinjong, hakket
150g cashewnøtter
75g g brødrasp (griljermel)
2 ts tørket oregano
1 egg, pisket
1 – 2 ss smør
Havsalt og sort pepper (Smak til)

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180 grader. Smør en brødform og kle den med bakepapir på sidene. Dette er enklest å gjøre med en stripe som går sidelengs og en annen som går på langs. 
2. Surr purre, løk, hvitløk og selleri i smør i 10 minutter under omrøring.
3. La steinsoppen ligge og bløtlegge seg minst 30 minutter.
4. Sil av kraften og ta vare på den. Den skal brukes i sausen.
5. Skjær opp steinsoppen og champinjongen. Stek soppen i smør i en stekepanne til den er mør, 3 – 4 minutter. Tilsett soppen i grønnsaksblandingen og stek videre i 7 minutter.
6. Rør inn hakkede cashewnøtter. Tilsett brødrasp, oregano og salt og pepper etter smak. Tilsett pisket egg og rør godt.
7. Ha røren i en avlang form, og pass på å trykke den rett inn i hjørnene på formen. Stek i 50-60 minutter. Sjekk etter ca 40 minutter og legg et ark med folie over toppen hvis det begynner å bli for brun.

(Tips: Jeg stekte nøttesteken i 50 minutter, og det var noen minutter for lite i min ovn. Den blir fastere med litt lengre steketid) 

Serveres med gulrot, rosenkål, rødkål og kokte poteter. Jeg brukte en pose med brun saus uten løk fra Toro til steken (kan brukes av vegetarianere), og i den brukte jeg kraften fra soppen og litt fløte. (Men det aller beste er jo å lage en brun saus fra bunnen av selv).

Merk: Ønsker du en vegansk nøttestek, har du to alternativer. Det ene er å utelate egget. Dette gjør at steken ikke henger sammen, men den er like velsmakende. Eller du kan bruke en spiseskje med linfrø eller chia frø som du blander ut med 3 ss spiseskjeer vann. La det stå i 15 minutter, og bruk det som “egg” i oppskriften.

Forrett:

Du finner oppskrift på Salat med avokado, pinjenøtter og chevre et stykke ned i dette blogginnlegget.
Dessert:

Tips: Alternative forretter kan være rødbetscarpaccio, eller vegetarisk skagenrøre servert i avocado.

Kilde/ source: Veggierunners

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: