Munker

På besøk på Næs Jernverksmuseum i går, fikk jeg med meg oppskrift på munker, – et tradisjonsrikt bakverk fra Sørlandet. Munker er en slags blanding av lapper og boller, og de stekes i munkepanne. De kan lages med både gjær, natron, bakepulver og/eller egg som hevingsmiddel. I oppskriften nedenfor er det brukt bakepulver. Det er lett å lage røren, men litt mer utfordrende å steke munkene.

Munker er en gammel kakesort, som muligens har sitt opphav så langt tilbake som til middelalderen. Antagelig har de kommet sjøveien fra Kontinentet, og det er kanskje derfor de ble spesielt populære på Sørlandet og langs kysten. Danskenes variant av munker kalles æbleskiver.

Hvorfor kakene kalles munker er usikkert, men i gamle ordbøker finnes ordet “munk” som betyr bolle eller klump. En annen forklaring kan være at kakens utseende minner om en snauklippet munkeskalle. Munker smaker kjempegodt med et dryss melis og syltetøy, og med en kopp te til. Her følger oppskriften:

NÆS JERNVERKSMUSEUMS MUNKER
3 egg
2 kopper sukker
4 kopper mel
2 kopper kefir
4 ts bakepulver

Egg og sukker piskes til eggedosis. Ha i kefir, og sikt over mel og bakepulver. La røren svelle en liten stund.

Stekes i mye, gjerne ekstrasaltet smør, eller helst margarin. Ikke bruk for høy varme, munkesteiking krever tålmodighet. Første snuing skjer tidlig, og det kan være vanskelig fordi røra er klissen. En tynn gaffel + en smal stekespade er gode redskaper. Etterpå snus de flere ganger rundt og rundt, så de får en fin form og blir jevnt stekt.

En kopp i oppskriften er 2,4 dl
Oppskrift fra Ingeborg Ausel, Holt i Aust-Agder.

(Se også mine kommentarer under bildene)Oppskriften gir ca. 30 munker.
Munkene smaker godt med et dryss melis og syltetøy til.

Kommentarer til oppskriften: Jeg reduserte kopp-målet til 1,5 dl, og det fungerte fint. Mengden bakepulver ble da 3 ts. Munkene ble finest når jeg stekte på litt under medium varme, og de var lettest å snu når de begynte å bli litt faste oppå. Det fungerte fint å snu med en bordkniv og en gaffel. Munkene kan fryses.

Munkepanner fås kjøpt på Jernia, eller på Næs Jernverksmuseum, hvis du er på de trakter.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: