To gode småretter – tyrkisk gulrotsalat og tsjekkiske potetpannekaker

Som jeg nevnte på bloggen her om dagen, så har vi denne uken vært vertsfamilie for to jenter som er i Norge for å delta på en internasjonal sommerleir. Det har vært kjempekoselig å ha besøk av de to jentene – Marketa fra Tsjekkia og Ceren fra Tyrkia. De har naturligvis vært på sommerleiren det meste av tiden, men vi har blitt godt kjent med dem likevel, for noen av kveldene har det vært middag i hjemmene. Den dagen det var grillfest på sommerleiren fant jentene ut at de ville lage en typisk rett fra sine hjemland, som de ville ta med til festen.

IMG_4102Ceren laget tyrkisk gulrotsalat med yoghurt og majones. Retten lignet litt på tzatziki, bare at det var blandet revet gulrot i yoghurtblandingen istedenfor agurk. Gulrotsalaten smakte kjempegodt. Den passer utmerket å servere til grillmat. Den kan også spises som en selvstendig rett med godt brød til.

Tyrkisk gulrotsalat med majones og yoghurt.

Ingredienser:
3 dl tyrkisk yoghurt
4 – 5 grovt revne gulrøtter
1 ts salt
1 – 2 pressede hvitløksfedd
1 dl ferskpresset lime
1 ss eddik
1 dl lettmajones
Dill til å drysse over

Framgangsmåte:
Bland salt, eddik, hvitløk, lime, majones og yoghurt. Tilsett gulrøttene og bland sammen. La det stå kaldt i minst 30 min før servering.

For en mykere variant, fres de revne gulrøttene et par minutter i olivenolje. Det er også godt å strø hakkede valnøtter over retten.
IMG_4103Marketa laget tsjekkiske potetpannekaker – bramboraky- som også smakte kjempegodt. Bramboraky er friterte små pannekaker av poteter, ca. 0,5 cm tykke. Potetpannekakene er veldig anvendelige. De passer fint å servere til kjøtt, og en kan også blande kjøtt – f. eks. skinke i røren – og servere potetpannekakene som en selvstendig rett med salat til. Uten tilsatt kjøtt er de også en utmerket vegetarrett som kan serveres med salat til. Her er oppskriften:

Tsjekkiske potetpannekaker – bramboraky

Ingredienser:
4 store poteter
3 fedd hvitløk, presset
Salt og sort pepper etter smak
1 klype tørket merian eller oregano( valgfritt)
2 ts karve ( valgfritt)
2 egg
1 ss melk
3 ss hvetemel
Olje til steking – det skal være så mye olje i pannen at potetpannekakene kan friteres. ( ca 2 – 3 dl)

Fremgangsmåte:
Skrell og rasp potetene, klem ut så mye væske som mulig. Ta de raspede potetene over i en bolle. Rør inn knust hvitløk , salt, pepper, merian og karve. Pisk eggene med melken. Bland eggeblandingen med potetene og rør godt rundt. Bland gradvis i melet for å danne en tykk, men hellbar, røre. Varm oljen i en dyp stekepanne over middels høy varme. Bruk 2 – 3 ss av røren til en liten pannekake. De skal være 0,5 cm tykke. Det går flere pannekaker i stekepannen samtidig. Flat de litt utover, og la de steke i oljen til de
blir gyldenbrune ca 2 – 3 minutter på hver side. La de renne av på et kjøkkenpapir. Smak på den første pannekaken og juster med mer krydder om nødvendig. Gjenta med resten av røren .

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: