Ferie på landet – nostalgiske bilder

IMG_4052-2Disse bildene er tatt en gang på slutten av 60-tallet, og her er vi på ferie på landet – nærmere bestemt på gården der min far kom fra, på Lesjaskog i Gudbrandsdalen.

I våre dager da ferier ofte handler om å reise til syden eller til storbyer, må vel ferier “på landet” på 50- og 60-tallet nærmest fortone seg som noe fremmedartet. Det å dra på ferie på landet på den tiden ble sett på som særlig helsebringende, spesielt for folk som kom fra byen. På landet ventet frisk luft og næringsrik mat. På den tiden var det også veldig vanlig å dra på besøk til slektninger når en hadde ferie.

Det gjorde også vi, og et besøk slektsgården på Lesjaskog i Gudbrandsdalen var et fast innslag hvert år. Det å besøke slektsgården på landet var spennende. Der knyttet vi nærkontakt med dyr, -kuer, sauer, hester, katter og hunder. Ekstra morsomt var det å mate kopplam og kose med dem. Eller å få ri på hesten – en fjording som het Pernille. Da vi ble større hjalp vi til med slåtten og hersjingen. Arbeidet startet tidlig om morgenen, og gikk frem til dugurd. Da ble det ofte servert flatbrød, spekemat, rømme og nypoteter. Senere på dagen var det enda flere arbeidsøkter.

Feriene på landet handlet ellers mye om å være sammen med familien på slektsgården, eller å besøkte slektninger på andre gårder i nærheten. Overalt ble vi tatt godt imot, og ble traktert etter alle kunstens regler med kaker fra overfylte kakefat og kaffe. I løpet av ferien gikk vi også mye turer. Av og til gikk turen til setra til slektsgården, det var en lang tur som tok noen timer.

Også nå for tiden kan en ha spennende ferier på landet. Gårdsferier blir mer og mer populære, og du kan lese mer på disse sidene fra Visit Norge:
Gårdsferie.

IMG_4053-2

Oddny hesjer Lesjaskog

IMG_4057-3

IMG_4058-3
Foto: Bj. Mølmen

Hvis du har lyst til å se flere bilder fra 50- og 60- tallet, sjekk kategorien Nostalgi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: