Smykkestil i 1970-årene

20140122-203454.jpg
I dag et blogginnlegg om smykkestilen på 70-tallet.

Samfunnsutviklingen setter sitt preg også på smykkestilen, og i 1970-årene var det en brytningstid, en frigjøringstid og en tid for store endringer. Det var tiåret for ungdomsopprør, feminisme og radikalisering. Miljøvern kom for alvor på dagsordenen, og EU-sak og abortsak var de store politiske kampsakene. Tidsånden og det politiske budskap preget også klesstil og smykkestil. Kvinner kledde seg enklere og mer komfortabelt; f eks i buksedrakter og jeans. Unisex-klær ble mer populære.

Noen av smykkene som du ser på bildet over, fikk jeg som gaver til min konfirmasjon i 1976. Flere av dem er store, og har geometriske mønstre og utforming, noe som også preget mye av tekstilene på den tiden. På 70-tallet ble det tatt i bruk nye materialer i smykker f eks stål, bronsje, plast, skinn, tekstiler osv. Etterhvert ble smykkene mer abstrakte og kunstnerisk utformede, ofte unika. En kan kanskje si at smykkene utviklet seg mer for daglig bruk; som brukskunst,- i stedet for til “pent”.

Typiske smykkeaccessories som jeg husker fra 70-årene er:
– Smykker av perlevev (litt indianeraktige).
– Lærsmykker av alle slag.
– Masseproduserte smykker, f eks lange perlekjeder.
– Peace/love smykker.
– Store øredobber/ringer
– Smale armringer sølvfargede, gjerne mange i bruk på en gang.
– Smykker av sikkerhetsnåler

– Og sist men ikke minst- bronsjesmykker. Både norske og særlig finske.

Tilslutt et bilde av meg tatt på konfirmasjonsdagen:

20140122-205600.jpg

4 kommentarer

 1. Jeg ble konfirmert i 1974 og jeg fikk en mengde smykker i den stilen du beskriver. Jeg angrer på at jeg ikke har tatt bedre vare på alt, for jeg tror jeg ville ha brukt dem i dag også.

  1. Jeg fikk som sagt noen av disse smykkene til konfirmasjonen, men brukte dem ikke i mange år. Men nå i det siste har jeg brukt dem
   litt igjen; koselig å ta de i bruk – for de er fortsatt fine:)

 2. Hallo! Lyst til å dele bilder og kunnskap?
  Søk opp norske sølv og emaljesmykker på Facebook!
  Hjertelig velkommen!
  Mvh
  Karina/admin

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: