Smykkestil i 1970-årene

20140122-203454.jpg
I dag et blogginnlegg om smykkestilen på 70-tallet.

Samfunnsutviklingen setter sitt preg også på smykkestilen, og i 1970-årene var det en brytningstid, en frigjøringstid og en tid for store endringer. Det var tiåret for ungdomsopprør, feminisme og radikalisering. Miljøvern kom for alvor på dagsordenen, og EU-sak og abortsak var de store politiske kampsakene. Tidsånden og det politiske budskap preget også klesstil og smykkestil. Kvinner kledde seg enklere og mer komfortabelt; f eks i buksedrakter og jeans. Unisex-klær ble mer populære.

Noen av smykkene som du ser på bildet over, fikk jeg som gaver til min konfirmasjon i 1976. Flere av dem er store, og har geometriske mønstre og utforming, noe som også preget mye av tekstilene på den tiden. På 70-tallet ble det tatt i bruk nye materialer i smykker f eks stål, bronsje, plast, skinn, tekstiler osv. Etterhvert ble smykkene mer abstrakte og kunstnerisk utformede, ofte unika. En kan kanskje si at smykkene utviklet seg mer for daglig bruk; som brukskunst,- i stedet for til “pent”.

Typiske smykkeaccessories som jeg husker fra 70-årene er:
– Smykker av perlevev (litt indianeraktige).
– Lærsmykker av alle slag.
– Masseproduserte smykker, f eks lange perlekjeder.
– Peace/love smykker.
– Store øredobber/ringer
– Smale armringer sølvfargede, gjerne mange i bruk på en gang.
– Smykker av sikkerhetsnåler

Tilslutt et bilde av meg tatt på konfirmasjonsdagen:

20140122-205600.jpg

Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

4 thoughts on “Smykkestil i 1970-årene

 1. Jeg ble konfirmert i 1974 og jeg fikk en mengde smykker i den stilen du beskriver. Jeg angrer på at jeg ikke har tatt bedre vare på alt, for jeg tror jeg ville ha brukt dem i dag også.

  1. Jeg fikk som sagt noen av disse smykkene til konfirmasjonen, men brukte dem ikke i mange år. Men nå i det siste har jeg brukt dem
   litt igjen; koselig å ta de i bruk – for de er fortsatt fine:)

 2. Hallo! Lyst til å dele bilder og kunnskap?
  Søk opp norske sølv og emaljesmykker på Facebook!
  Hjertelig velkommen!
  Mvh
  Karina/admin

Legg inn en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s