Julegodter

IMG_1430.JPGDet å lage julegodter er noe jeg forbinder med juleforberedelser fra jeg var barn. Jeg kan huske koselige førjulskvelder med kulde og snø utenfor vinduet, og med levende lys, julemusikk og juleforberedelser inne. Vanligvis ble det laget knekk, men av og til også marsipan, som ble fargelagt med forskjellige konditorfarger.

Det er ikke så vanskelig å lage julegodter, og det tar ikke lange stunden. Bare i løpet av en liten time i går kveld, laget jeg tre forskjellige julegodter. Og resultatet ble veldig bra. Det er koselig å sette frem hjemmelaget godteri i julen, helt fritt for tilsetningstoffer. Hjemmelaget godteri er også fint gi bort som gaver. Riktignok er det ganske mye sukker i hjemmelaget godteri, men det synes jeg en kan unne seg en gang i året. Det gjelder bare å holde seg hard, og la disse vente helt til jul.

Det jeg laget i går var havrekuler, brente mandler og fløtekarameller. Her er oppskriften på fløtekaramellene:

FLØTEKARAMELLER I MIKROBØLGEOVN

1 ss smør
1 dl lettfløte, eller vanlig fløte
1 dl farin
1 ss lys sirup eller honning
1 dl hakkede hasselnøttkjerner, eller mandler

SLIK GJØR DU:

Bland smør, fløte, sukker og sirup i en høy bolle som kan stå i mikrobølgeovn. Sett ovnen på full effekt, og la den stå i 8 minutter. Rør i massen et par ganger når den koker.
(Vær forsiktig pga. det varme sukkeret. Barn bør gjøre dette sammen med en voksen)

Tilsett nøttene og la massen koke videre i 2 minutter. Hell massen ut på smurt papir for å stivne. Før den er helt stiv, klipper du den i firkantede karameller. Karamellene kan pakkes inn i cellofan. Du kan også lage karameller i stekepanne på ovnen. Da må du røre hele tiden, og la den koke i 20 minutter.

IMG_1429-0.JPG

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: