Fakkeltog som lyser opp i mørket


Noe av det aller fineste i førjulstiden, i hvert fall for oss som bor i Oslo-området, er fakkeltoget som årlig arrangeres 10. desember til ære for vinneren av Nobels fredspris. Også i år skal det arrangeres fakkeltog, denne gang for den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog. Fakkeltoget starter på Jernbanetorget kl 1730.

Mer enn noen gang trengs det mennesker som engasjerer seg for fred og forståelse mellom mennesker. Fakkeltoget for fredsprisvinnerene er en flott og viktig tradisjon, og det er virkelig et lyspunkt i mørket.

I året som har gått har det vært mange konflikter rundt om i verden, både mellom stater og internt i stater. Konflikter som i bunn og grunn har sin årsak i manglende respekt for mennesker og menneskerettigheter. Det er så mye urettferdighet i verden, mellom folk og folkegrupper. Det er rettsløse tilstander, religionskonflikter, og statsledere som ikke jobber for folkets interesser, – men for seg selv og sin egen berikelse.

Veldig mange av de som bestemmer i verden, ser på granater og bomber som en viktig suksessfaktor for å kunne løse konflikter, selv om de kanskje kunne ha nådd mye lenger gjennom kommunikasjon og politiske løsninger? 

Derfor er årets fredspristildeling så bra, synes jeg. Den viser at en med fredlige midler kan komme langt i å oppnå både dialog og konsensus i komplekse konflikter.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: