Potetgalette med urter 

Dette tynne brødet med potetskiver oppå, er i all sin enkelhet fantastisk godt. Brødet passer fint som tilbehør til supper og gryter, eller som en selvstendig rett med dipper og rører til. Det passer også fint å servere som fingermat.

Også annet fyll kan has oppå galetten. Prøv for eksempel tynne skiver av squash og tomat, eller andre typer tørkede og friske urter.

Potetgalette med urter
2 tynne brød. Ovn 250 grader.

Ingredienser:

Til deigen:
1/4 pk gjær (12 g)
1 ts honning (eller brunt sukker)
1/2 ts salt
2 dl lunkent vann
3 ss melk (eller soyamelk)
3 ss olivenolje
5 dl (280 g) hvetemel

På toppen:
4 – 5 poteter (250 g) (medium størrelse)
2 – 3 ss olivenolje
2 ts tørket oregano eller timian
1 1/2 – 2 ts flaksalt, kvernet svart pepper
5 ss friske timianblad
2 – 4 ss salvieblad
2 ss friske rosmarinblad

Slik gjør du:
Deigen: Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett honning, salt og litt vann. Rør ut gjæren. Tilsett deretter resten av vannet, melk, olivenolje og til slutt hvetemel. Arbeid deigen godt sammen i bollen med en tresleiv eller en kjøkkenmaskin med deigkrok. Dekk bollen og sett deigen til heving i minst 40 minutter.

Bak ut deigen slik: Varm stekeovnen til 250 grader. Del deigen i to emner. Kjevle ut ett emne om gangen til tynne runde leiver. Det er enklest først å kjevle på bakebordet, og deretter flytte leiven over til en stekeplate med bakepapir, og kjevle den ferdig der.

Topp og stek brødet slik: Skrell potetene og skjær dem i løvtynne skiver, for eksempel med en potetskreller. Legg skivene i taksteinsmønster på den utkjevlede deigen, slik at de overlapper hverandre litt. Drypp med olivenolje.
Smuldre tørre urteblad over (vent med de friske) og kvern litt svart pepper på toppen. Smuldre flaksalt over. Stek (en og en plate om gangen) på midterste rille i ca. 12 minutter. Dryss med friske krydderblad når det gjenstår 3 – 4 minutter av steketiden. Server galetten lun.

Legg inn en kommentar

%d