Vårtegn


Hestehoven tror jeg må være et av de vårtegnene jeg setter aller mest pris på. Det er så koselig når de små gule begynner å titte frem langs veikanter og i grøfter!

Men det aller beste vårtegnet etter min mening – vet du hva det er? Jeg tror det må være selve lukten av vår. Lukten av vår er slik det lukter når snøen smelter, når det renner vann i veiene, og det begynner å bli vårlig ute. Lukten av vår er slik det lukter når naturen våkner til liv og starter på nytt, omtrent på den tiden når snøklokker og krokus begynner å blomstre i bedene. Lukten av vår er slik det lukter når det er vårsol ute, og ikke bare en helt vanlig marssol.

Hestehoven forresten, har et helt fantastisk navn på latin. Tussilago farfara. Bare smak på ordet: tussilago farfara.

Hestehoven er en allment kjent legevekst, som blant annet har blitt brukt til å kurere hoste. Det vitenskaplige slektsnavnet Tussilago kommer av ordet tussi som betyr hoste. Artsnavnet farfara har et mer usikkert opphav, men ordet er brukt av den romerske dikteren Titus M. Plautus (ca. 251-184 f.Kr.), trolig etter elva Farfara nord for Roma.
Plantens norske navn har sitt opphav i de store bladene som har et hesteskoformet omriss.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: