Verdens beste ingefærnøtter

IMG_1513.JPGDenne oppskriften er gammel og god og kommer fra min tante Marit. Jeg tror dette må være verdens beste ingefærnøtter. Sitronolje gir kakene en kjempegod smak. Dette er en ganske stor deig, som gir mange kaker. Hvis du ønsker en mindre posjon må du halvere oppskriften.

Sitronolje fås kjøpt i små glass på apoteket.

INGEFÆRNØTTER
180 grader. 10 -12 minutter.

1 stort ølglass lys sirup ( = 1 boks)
1 glass kremfløte (= 1/3 liter)
1/4 kg smør
1/2 kg sukker
3 barneskjeer ingefær
1 1/2 barneskje natron
1 kg hvetemel
Sitronolje (hele flasken)

SLIK GJØR DU:
Rør smør og sukker hvitt. Ha i sirup, fløte og rør glatt. Ha i natron og sitronolje og rør litt mer. Mål opp melmengden og sikt i litt og litt mens du rører. Når den blir tykkere bruker du hendene. Den skal knas sammen til en myk deig. Kan stå kjølig men ikke for kald. Trilles til pølser som deles i passe biter som trilles og legges på plate. Stek gjerne en prøvekake så du får størrelsen riktig.

IMG_1512.JPG

33 kommentarer

 1. Ei hel flaske sitronolje!!????!! Jeg putta oppi ti dråper og alt ble ødelagt! Kjøpte på apoteket og de sa det var til baking, men også til myggmiddel???

  1. Hei Hege! Leit å høre hvis du har fått baksten din ødelagt! En hel flaske sitronolje er faktisk riktig i oppskriften, men det er en bare en sånn ørliten flaske man får kjøpt på apoteket. For en ekstra sjekk konsultere jeg min bror som baker disse til hver jul, og han bekreftet at de alltid bruker en slik bitteliten flaske. Kanskje du har fått noe annet en dette?

  2. Tillegginfo til oppskriften: Den lille flasken med sitronolje som brukes i denne oppskriften, fås kjøpt på apoteket og er i en liten blå eske med en gul rute der det står sitronolje.

  1. Beklager at dette kom to ganger… Ja, ei lita flaske. Men det står sitronelle olje på den og så er det bilde av en mygg… Men de sa den var til baking…

   1. Det var kjempeleit at alt måtte kastes! Skulle gjerne ha vist deg bilde av flasken som brukes, men jeg får ikke postet bilde her i kommentarfeltet. Det kan godt være at du har fått feil type sitronolje, for det er mange som bruker denne oppskriften og jeg har ikke hørt om at noen har hatt dette problemet. Men takk for tilbakemeldingen, da fikk jeg ihvertfall klargjort hva slags sitronolje som brukes:)

 2. Det står eterisk olje på flaska mi. Og jeg finner ingensteds at de kan brukes i mat, mest brukt til aromaterapi. Tror jeg tar den med tilbake til apoteket 🙂

 3. Denne oppskriften har vært i min familie i mange år og det blir ikke Jul uten. Vi bruker 30ml pr oppskrift. Det er faktisk 3 flasker Eterisk sitronolje😋😋

  1. Hei, ja dette er virkelig noen kjempegode kaker, og oppskriften har også har vært i min familie i alle år🎄✨. Takk for info om oljen, den gjør susen i disse kakene:)

 4. Hei Bodil 🙂 Gleder meg til å prøve oppskriften, bare et lite spørsmål; må deigen hvile og i så fall når og hvor lenge ? Det sto bare “Kan stå kjølig men ikke for kald”, så jeg synes det var greit å spørre, det var ikke krystallklart for meg i hvert fall :)…..Mvh Evy

  1. Hei Evy, så fint at du vil prøve oppskriften. Ingefærnøttene er kjempegode! Det er en gammel oppskrift, og det er sikkert derfor den er litt upresis. Hvis deigen står kjølig en liten stund blir den mye lettere å håndtere. Foreslår ca 30 minutter i kjøleskapet. Du kan også la bollen stå i kjøleskapet og ta ut litt og litt deig.

 5. Hei Bodil
  Tenkte å si til alle frustrerte bakere som ikke får tak i Sitron olje på Apoteket. Bestill fra Teleurt, det går raskt og jeg brukte dem i fjor til Ingefærnøttene🤗

   1. Hei Bodil! 🙂 Jeg har lest alle innleggene, men stusser fortsatt på mengde sitronolje. :-/ De felste flaskene med eterisk olje er 10 ml, men den de selger på teleurt.no (som ble anbefalt over) er på 60 ml over en halv desiliter, og det virker veldig mye. :-O Kunne du være snill og skrive hvilken mengde du bruket i stedet for “flaske”, så blir det litt enklere? På forhånd takk! 🙂

   2. Hallo. Jeg har samme oppskrift på ingefærnøtter fra min mor. I hennes kokebok står det 35-40 dråper sitronolje. Jeg skal bake de for første gang til uken så da får jeg se om det blir godt. Hilsen Anne

   3. Hei Anne! Mengden sitronolje som benyttes i denne oppskriften er 10 ml. Jeg vet ikke hvor mange dråper det blir, men det skulle ikke forundre meg om det blir ca. samme mengde. Husk å bruke en sitronolje som er ment til matlaging. Kakene blir helt sikkert gode. Det er veldig mange som benytter denne oppskriften, og den er absolutt velprøvd:)

   4. Hei Edith, jeg forstår at det kan virke forvirrende med kommentarene. Mengden sitronolje som brukes i denne oppskriften er 10 ml, og det er viktig at en velger en sitronolje som er ment til matlaging. Jeg gikk innom apoteket i dag for å prøve å få tak i en flaske, slik at jeg kunne poste et bilde av den:) Men de var utsolgt til uke 50, så det får jeg heller gjøre senere en gang. På apoteket sa de også sitronolje, flasken på 10 ml, som jeg vanligvis har brukt, ikke lenger var en del av standardsortimentet. Jeg skal skrive til dem og be om at de tar den inn igjen. Det er veldig mange som benytter denne oppskriften, så det må være en viss etterspørsel etter oljen.

    De har visstnok sitronolje til matlaging på helsekost, men da i noe større flasker. Så da må en bare måle opp. Håper dette ble klarere nå:) Gamle oppskrifter er ofte litt unøyaktige.

 6. Denne oppskriften har min mor brukt i alle år. Verdens beste ingefærnøtter. Jeg fant den i hennes håndskrevne kokebok. Jeg syntes et ølglass med sirup hørtes veldig mye ut. Tenkte jeg skulle Google ingefærnøtter og da fikk jeg opp akkurat samme oppskrift. Det var så morsomt. I år skal jeg lage de og sende mange gode tanker til min vakre mor som døde for 3 år siden.

  1. Så fint og vakkert skrevet. Det er noe av det jeg synes er så flott med julen. Å føre videre noen juletradisjoner og minner, men også å skape noe nytt.
   Jeg tenker ofte på min tante Marit som også var min fadder. Hun og onkel Egil var alltid opptatt av mitt ve og vel. Og slike kakefat som det var hos dem, det har jeg aldri, verken før eller siden, sett.

 7. Hei Edit
  60ml er under 1/2 dl. Jeg bruker mye sitron olje i kakene og de er vanedannende når du smaker dem. Husk at sitron olje er glad og latter olje og selvom det står eterisk er det ikke giftig. Det er den kaldpresete oljen fra skallet.
  Kikki

  1. Hei, ja du må bruke en liten flaske med sitronolje beregnet på matlaging. Sist jeg laget disse kakene kjøpte jeg oljen på apoteket.

 8. Hei. jeg kjøpte sitronolje via urtehagen.Tror du den går å bruke?

  1. Hei! Beklager et sent svar. Antar at du er ferdig med baksten, men et svar likevel. 😊 Jeg prøvde å finne ut hvilken sitronolje du hadde kjøpt, men jeg fant den ikke ved søk. Det viktigste er at du bruker sitronolje som er beregnet på å være smakstilsetning i mat. Det finnes annen sitronolje for aromaterapi også, men den funker ikke😊

   1. Takk. Sitronoljen ble bra den. Litt annerledes oppskrift jeg har, da det flytende + smør skal varmes opp. Ble svært gode:)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: