Urtehagen


Jeg har hatt en urtehage i plantekasser og krukker i mange år, og den forandres litt for hvert år. Hvert år går noen urter ut, mens nye kommer til. Det å ha en urtehage er kjempespennende, – urter har jo så mange anvendelsesmuligheter! De kan brukes til mat, te, omslag, kremer og salver, for å nevne noe. Jeg bruker urter nesten bare i matlagingen, men det hadde vært spennende å prøve dem til noe annet også!

Det er flott å kunne bruke ferske krydderurter i matlagingen hver dag. Jeg bruker friske urter i brød og pastasauser, til kryddersmør, poteter og salater. Noen ganger prøver jeg å lure dem inn i juicer og smoothies også. Urter har en stor helsekraft, og er noe en bør spise mer av. De er også fulle av antioksidanter:

Visste du at urter og krydder er de matvarene som er mest rik på antioksidanter per gram? Oregano for eksempel har 40 ganger mer antioksidantkraft enn epler og 4 ganger mer enn blåbær. Urter som dill, timian, rosmarin, peppermynte og koriander følger hakk i hæl. (Zheng, 2001, Blomhoff 2008)


Kilde: Berit Nordstrand

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: