God bok – Alberte og Jakob

Denne boka leste jeg som ung, og synes den var fantastisk. Nå har jeg tenkt å lese den på nytt, sammen med de øvrige bøkene i Albertetriologien.

Alberte og Jakob er en roman skrevet av den norske forfatteren Cora Sandel, utgitt i 1926. Romanen er den første i Sandels delvis selvbiografiske Alberte-trilogi, og følges av Alberte og friheten (1931) og Bare Alberte (1939). Bøkene regnes som et hovedverk i Sandels forfatterskap.
Alberte og Jakob (1926) var debutromanen til Cora Sandel.

Boka skildrer oppveksten til tenåringsjenta Alberte Selmer i en by nordpå som minner sterkt om Tromsø rundt århundreskiftet. Alberte er eldstedatter i en embetsmannsfamilie som har flyttet nordover på grunn av sorenskriverstillingen til faren. Byen er preget av strenge klasseskiller og Alberte kjenner seg som en outsider i samfunnet; hun passer ikke inn. Lillebroren Jakob har en lettere oppvekst enn henne, og bestemmer seg snart for å dra til sjøs.

På slutten av romanen har Alberte et sterkt ønske om å komme seg bort fra byen.

Dette er bare litt om handlingen i boka. Det er mye mer, og den kan absolutt anbefales!  

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: