En populær blomst

IMG_3728.JPGPelargonia, som det er bilde av her, går for å være en av Norges mest populære blomster. Og det er jo ikke det minste rart, for den kommer i utrolig mange flotte varianter og farger.

Blomsten har ikke alltid vært like populær. Det er ikke så veldig mange år siden at Pelargonia – eller Geranium, som vi kalte den før, ble ansett for å være en litt kjedelig bestemorblomst, og jeg kan ikke huske at jeg noen gang som ung kjøpte blomsten.

Men det er rart hvordan smaken kan forandre seg. For nå har jeg blitt minst like begeistret for Pelargonia som de gamle damene i min ungdom. Hver sommer kjøper jeg flerfoldige eksemplarer av blomsten som jeg planter ute i hagen i krukker.

En periode drev jeg til og med å samlet på Pelargonier. Jeg kjøpte stiklinger litt her og der, i blomsterbutikker og på nettet, av uvanlige Pelargonier. Det var en ganske artig hobby, for blomstene ble jo så fine. Men problemet kom hver gang det ble høst. Hvordan skulle jeg få plantene til å overvintre? Jeg prøvde noen år uten særlig stor suksess. Bare et fåtall planter overlevde, og de som gjorde det kom seg aldri helt opp til sitt tidligere nivå året etter.

IMG_3747.JPG
Det er visstnok ikke så vanskelig å få Pelargonia til å overvintre bare en gjør det på rette måten. Her er tipsene:

– Blomsten må settes kaldt når høsten kommer – rundt fem plussgrader er passe temperatur.
– Jo kaldere planten står, dess mindre vann og lys trenger den.
– Planten tåler tørke, men kan gjerne få en skvett vann gjennom vinteren.
– Fjern blomster før du setter den inn for sesongen.
– Planten kan tas ut av vinterlagring og settes lyst fra mars.
– Klipp av alt som er brunt og stygt, og pott om dersom det trengs.
– Begynn å gjødsle når planten begynner å vokse.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: