Om et fat og noen gamle smykker

Jeg liker å samle på gamle ting, og det fatet som du ser på bildet nedenfor, fant jeg på et loppemarked for en stund siden. Jeg mener fatet må være i en typisk jugendstil, dette var en stil som var populær i begynnelsen av forrige århundre. Stilen preget billedkunst, arkitektur, og anvendt kunst – særlig dekorativ kunst. Stilretningen er kjennetegnet ved organiske former, med motiver særlig inspirert av blomster og planter. Motivene inneholder ofte bølgende former, buer og kurver, gjerne i klar strek.

20130610-234246.jpg
Den danske parallellen til denne stilen het skønvirke, og den var særlig fremtredende når det gjaldt smykkeproduksjon – smykker med avrundede former inspirert av naturen, med overflatemønstre og fargerike stener. Jeg synes skønvirkesmykkene er noen av de fineste vintage-smykkene, de er både vakre, fargerike og litt spesielle.

20130610-235800.jpg
Ekstra flotte er de store skønvirke-brosjene (bilde fra Pinterest):

20130610-233206.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: