På roadtrip til Sverige

Det er tid for en oppsummering av sommeren 2022 her på bloggen. 🍓

Jeg begynner med en reise jeg gjorde tidlig i sommer. Da dro jeg nemlig på en roadtrip til Sverige, nærmere bestemt til Falun, i Dalarnas län.

Sverige er vårt nærmeste ferieland og det er jammen et fint ferieland også. Det tar ikke lang tid å dra til Sverige, særlig ikke hvis du bor i nærheten av grensen. En tur til Sverige er virkelig turen verdt. Landet er et flott reisemål, og selv om vi er naboer, så opplever jeg landet som ganske forskjellig fra Norge.

Trehusbebyggelse i Falun

På roadtrip

Jeg dro altså på en roadtrip til Sverige, eller på en biltur da, som det het i gamle dager. Det ble en fin og opplevelsesrik tur. Det var ved sankhanstider og jeg dro alene, slik jeg liker innimellom.

Dalarna grenser til Norge i vest. Jeg har vært i Dalarna og Falun en gang før og likte meg godt. Men det var så mye jeg ikke fikk sett da jeg var der sist, og jeg har lenge hatt lyst til å dra tilbake. Nå hadde jeg endelig tid.

Ikke det at jeg fikk sett så mye av Falun og Dalarna denne gangen heller. Det viste seg at mange butikker og severdigheter var stengt på grunn av midtsommer, og det hadde jeg ikke fått med meg. Men likevel, det ble en super tur.😊

Jeg kjørte fra Nittedal tidlig en torsdagsmorgen. I retning Kongsvinger, så til Torsby, Malung, Mora – før jeg til slutt kom til Falun. Turen tok nærmere sju timer. Jeg kunne nok ha valgt en raskere rute, men hadde lyst til å ta meg god tid på bilturen gjennom det svenske kulturlandskapet.

Det ble en uendelig vakker kjøretur. Jeg kjørte forbi blomstrende enger, røde hus med hvite karmer, innsjøer og endeløse skoger. Det var sol og sommer. Sjøen Siljan var så fin. Alt var så typisk svensk at jeg følte at jeg var midt i prototypen på den svenske midsommardrømmen.

Google Maps

Google Maps var en god støtte under reisen, siden jeg har sluttet å bruke vanlige kart. Det vil si, Google Maps ble en støtte i hvert fall da jeg skulle dra til Falun. Veien hjem ble en annen historie. Da bestemte jeg meg for at jeg skulle ta raskeste vei hjem, siden jeg skulle i bursdagsselskap om ettermiddagen.

Det var ikke verdens lureste idé.

Google Maps førte meg nemlig gjennom massevis av småveier langt inni den svenske ødemarken. Det var veier som gikk gjennom de dype värmlanske skoger. Jeg kjørte i milevis uten å se bosetninger, folk eller noen som helst butikker. Eller biler for den sakens skyld. Mobilnettet (les Google Maps) ramla ut noen ganger. Da ble jeg litt stressa og tenkte at jeg kanskje kom til å strande der inne i ødemarken. Jeg så ingen bensinstasjoner, noe som også gjorde meg litt stressa, siden jeg lurte på om jeg hadde lite bensin igjen. Det hadde jeg ikke. Det var mer enn nok. Lynraskt hjem kom jeg meg imidlertid og rakk bursdagen.😃

Men neste gang velger jeg nok hovedveiene.

Svensk kultur

Falun og Dalarnaområdet tror jeg må være et av de beste stedene for å oppleve tradisjonsrik svensk kultur. Det er virkelig stedet for den ursvenske nasjonalromantikken. Området er rikt på tradisjoner, er naturskjønt og har massevis av severdigheter.

Fra Borlänge
Kristine kyrkja i Falun

UNESCO-verdensarv

Falun med omegn er skrevet inn på UNESCO-verdensarvliste, og det er spesielt begrunnet med at området har en 1300-årig historie for gruvedrift og metallproduksjon. Gruvedriften opphørte på slutten av 1900-tallet. Verdensarven er ikke bare ett sted, men mange forskjellige severdigheter,

Dalarna – tips fra Tripadvisor

Den største attraksjonen er nok den nedlagte Falu Gruva, – kobbergruven som i dag er omgjort til et museum. Der kan du blant annet dra på gruvesightseeing. I tillegg er Dalarna museum en stor attraksjon der du kan oppleve svensk folkekunst, se dalahester(i tre) og svenske folkedrakter.

Åsgatan i Falun. Kirken er cirka 1,2 kilometer unna.

Midtsommerfeiring

Tidspunktet jeg dro til Dalarna på var ved midtsommer, og selv om jeg ikke fikk meg så mange severdigheter, fikk jeg med meg en ekte svensk midtsommerfeiring. Og det veide i stor grad opp for overnevnte stengning.

Midtsommerfeiringen i Borlänge var et offentlig arrangement der alle kunne delta. Jeg synes jeg fikk et innblikk i helt typisk svenske midtsommertradisjoner der og det var virkelig en fin opplevelse.

Svensk folkedans
Blide damer i nydelige folkedrakter.
Binding av blomsterkranser.

På besøk på Carl Larsson- gården

Jeg dro også på besøk til Carl Larsson-gården og deltok på en omvisning. Huset er virkelig et kunstnerhjem i ordets rette forstand. Fantastisk kunst, interiør og innredning, og en vakker hage utenfor. Det var daglige omvisninger der, og mange aktiviteter for barn.

First Grand hotell Falun

Som sist bodde jeg på First Grand hotell i Falun sentrum under oppholdet. Det er et fint budsjetthotell, med rene rom og en innholdsrik og bra frokostbuffet.

Spisesteder i Falun sentrum

Middagene spiste jeg på ulike restauranter i Falun sentrum. Det var mange å velge mellom og prisene var hyggelige, Særlig vin var mye billigere enn i Norge.

Favorittrestauranten med indisk mat. Aaima Kitchen.

Jeg dro godt fornøyd hjem igjen søndag morgen og synes jeg hadde fått med meg veldig mye. Slike småturer til vårt nærmeste ferieland synes jeg gir så mye. Det er korte turer, men du verden så mye det er å oppleve.

3 kommentarer

Legg inn en kommentar

%d