Solbærsyltetøy og ripssyltetøy – snarkokt

Endelig er den herlige sensommeren og høstetiden her. Denne tiden på året synes jeg er så fin, når det bugner over av markens grøde og blomster.

Jeg synes det gir en god følelse å forberede for vinteren nå, gjennom å sylte og safte, eller på andre måter fylle opp forrådet for den kalde årstiden.

Jeg er heldig som har en liten hage der jeg har bær, frukt, og litt grønnsaker, og det prøver jeg å ta vare på for vinteren. Her om dagen var det sesongens avling av rips og solbær jeg tok vare på, ved å lage syltetøy av det. Hjemmelaget syltetøy er så godt, og jeg synes det smaker så uendelig mye bedre enn kjøpesyltetøy. Syltetøyet bruker jeg på frokostgrøt, på yoghurt og i kaker.

Om du ikke har noen hage eller dyrker noe selv, så er det massevis av bær, frukt og grønnsaker i butikker og på torg å få kjøpt, og det er det så klart like fint å bruke.

Oppskriftene nedenfor på Snarkokt solbærsyltetøy og Snarkokt ripssyltetøy kommer fra boken «Høstetid» av Ingrid Espelid Hovig.

Snarkokt solbærsyltetøy

1 kg rensede solbær

2 dl vann

600 – 700 g sukker

Skyll eventuelt bærene etter at de er renset. Vei bærene. Ha de i en kjele sammen med vannet. Kok raskt opp under lokk. Rør av og til så bærmassen blir skikkelig gjennomkokt. La bærene koke i 7 minutter, eller til de er kokt godt i stykker. Løft kjelen til side og rør sukkeret i. Rør til det er oppløst. Gi syltetøyet et godt oppkok. Skum av eventuelt skum.

Fyll det kokende varme syltetøyet på rene varme glass med hermetisk likning. Glassene må fylles helt opp. Det er kjempeviktig at det ikke kommer noe luft til. Syltevoks kan også brukes, om du har det. Skru lokkene på etter hvert som glassene blir fylt. Oppbevar glassene kjølig.

Snarkokt ripssyltetøy

1 kg renset rips.

500 – 600 gram sukker 

Vei ripsen i kokekaret etter at den er renset og eventuelt skylt. Legg på lokk og gi ripsen et raskt oppkok. Rør av og til så ripsmassen blir skikkelig gjennomkokt. Kok ripsen i 5-7 minutter. Løft kjelen til side og rør sukkeret i. Rør til det er oppløst. Gi syltetøyet et godt oppkok. Skum av eventuelt skum.

Fyll det kokende varme syltetøyet på rene varme hermetikkglass. Glassene må fylles helt opp. Skru på lokk med det samme. Oppbevar syltetøyet kjølig.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: