To gode paier – pai med skinke og vårløk og pai med sopp

Dette innlegget har ligget i utkastarkivet mitt en stund, men bedre sent enn aldri å få det publisert.

bursdagen min i vår overrasket familien min på Lillehammer meg med en aldri så liten bursdagsfest. Det var noe jeg ikke hadde forventet i det hele tatt. Det var skikkelig koselig og litt av en opptur for meg.

På menyen sto det pai med grønn salat, og det var min bror og svigerinne som sto for serveringen. De hadde laget to forskjellige paier, – en med skinke og vårløk og en med sopp. Paiene var supergode og jeg spurte så klart om å få dele oppskriften. Det fikk jeg, så all ære til min bror og svigerinne for oppskriftene jeg legger ut her.

I paioppskriftene er det brukt cremé fraîche i eggblandingen, i stedet for melk. Jeg synes det gir paien en spesielt god smak, og fyldigere konsistens.

Da jeg testet ut oppskriftene brukte jeg ferdigkjøpt paideig til paiene. Det trenger naturligvis ikke du å gjøre, om du liker hjemmelaget paideig bedre. Oppskrift på hjemmelaget paibunn finner du nedenfor.

Jeg har aldri brukt ferdiglaget paideig før, men erfaringen fra denne serveringen er at det er et helt OK produkt. Deigen var enkel å jobbe med, hadde god smak og paiene ble ikke minst, lettlagede.

Oppskriftene nedenfor gir to paier, og det er rikelig til fire personer. Paiene passer fint som en gjesteservering, men også som middag.

Paiformens størrelse er 26 cm.

Pai med skinke og vårløk

Pai med skinke og vårløk

Oppskrift paiskall:

150g margarin

200g hvetemel

2-3 ss kaldt vann

Se fremgangsmåte nedenfor.

Du kan også bruke ferdigkjøpt paideig.

Fyll:

1/2 boks skinke (eller 200 gram fra en påleggspakke) Skjæres opp i terninger/strimler.

3 egg

1 beger creme fraiche (lettvarianten)

250g revet ost (gjerne pakken med fire typer ost fra Tine).

4 stilker vårløk

Salt (bare et ørlite dryss, siden det er salt både i skinken og osten. Salt kan utelates.).

Pepper

For fremgangsmåte, se bildene nedenfor.

Stekes på 200 grader i ca. 30 min.

Pai med soppfyll

Pai med soppfyll

Lag bunnen selv eller bruk ferdigkjøpt.

Fyll:

250g sopp (sjampinjong og aromasopp)

3 sjalottløk (eller 2 – 3 ss. finhakket rødløk)

3 egg

1 beger creme fraiche

100g fetaost

150g revet ost

1ss finhakket timian (eller persille)

Salt

Pepper

Skjær sopp i skiver/ små terninger og finhakk løken. Stekes til mykt med litt olje. Ha sopp og løk i forstekt paiskall. Visp det andre og hell over.

Stekes på 200grader i ca. 30 min.

Paiene serveres med grønn salat.

Fremgangsmåte hjemmelaget paiskall:

Smuldre smøret inn i melet. Bland inn iskaldt vann. Litt ekstra hvis den er tørr. Elt deigen til den er glatt, og la den stå i kjøleskapet i minst 30 minutter. Deretter kjevler du ut deigen og legg den i en paiform med 26 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel. Stek paiskallet i ca 15 minutter i forvarmet ovn ved 200 grader.

Slik gjør du:

Smør en form på 26 cm. og legg den ferdigkjøpte paideigen i bunnen. Prikk med en gaffel og stek paiskallet i ovnen i 15. min. på 200 grader.
Legg i fyllet. Bildet viser skinkepaien. Samme fremgangsmåte følges for sopp-paien. Da legger du den stekte soppen og løken i paiskallet. Egg og osteblandingen fordeles over fyllet.
Paien stekes på 200 grader i 30. minutter.
Da var middagen servert. Bon appétit!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: