De fineste bruktskattene

I det siste har jeg fartet rundt på diverse bruktbutikker, på jakt etter bruktskatter fra 50,60,70- og 80-tallet.

Jeg har kjøpt opp bruktting fordi jeg har veldig lyst til å starte en bruktbutikk.

Så klart aller helst en fysisk bruktbutikk, men siden jeg vil prioritere jobben min og faget mitt ennå i mange år, så blir det i første omgang en brukbutikk på nett. Det vil si salg gjennom Facebook, Instagram, ordinær nettbutikk eller Finn, og bare som en hobby.

Bruktbutikken min blir ikke lansert med det første. Det blir sannsynligvis tidlig på høsten en gang. Akkurat nå er jeg i full gang med å fotografere og prissette samlingen min, og få på plass det formelle.

Fra tidligere av har jeg en stor samling av bruktskatter. Mange fantastisk fine gjenstander, synes jeg selv. Kjøpene i bruktbutikkene den siste tiden har handlet om å supplere denne samlingen, slik at jeg kan tilby et noe variert utvalg. Mesteparten av samlingen har jeg bygget opp over tid, – jeg har kjøpt litt her og der, opp gjennom årene.

Så hva tenker jeg å selge i nettbutikken når den tid kommer?

– Det blir mest en nettbutikk for skandinavisk og nordisk design, dvs. retrogjenstander fra 50, 60- 70, og 80-tallet, med opphav i de nordiske landene. Men retrodesign fra andre land, som Tyskland og Storbritannia (som er veldig flott) kommer jeg ikke unna.

– I tillegg har jeg et ønske om å promotere norsk håndverk og husflid.

Slik «norsk» design og husflid har ikke vært helt «in» i interiørdesign på en stund, men det bryr ikke jeg meg så veldig mye om. Jeg er glad i det norske tradisjonshåndverket. Treskrud, broderier, vevnader og keramikk for å nevne noe. Det synes jeg er fint. For meg er det mye mer ved slike unika håndverksgjenstander, av høy kvalitet og laget av naturmaterialer fra Norge, enn masseprodusert interiør fra kjedebutikker.

Jeg begynner å bli lei av interiørbutikker som har som sitt eneste formål å pushe forbruket.

Når jeg går rundt i bruktbutikker blir jeg av og til litt oppgitt og lei meg. Fantastiske håndverksting som jeg vet det ligger timevis med arbeid bak å få frem ( vevnad, strikk, tresløyd, broderi for eksempel), selges til nesten slikk og ingenting.

Som sagt synes jeg mye av dette tradisjonshåndverket er vakkert, og gjennom nettsalget vil jeg prøve å få det frem i lyset igjen.

Ingressbildet viser tinngjenstander produsert i Norge på 60- og 70-tallet, og rød retroduk fra Barker, Finland.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: