Nyttårsmenyen

Trenger du tips til en nyttårsmeny?

Her kommer det ett.

Denne menyen serverte jeg på nyttårsaften i år (eller strengt tatt var det vel i fjor).

Før selskapet funderte jeg litt på hva jeg skulle servere. Skulle jeg servere lammestek, pinnekjøtt eller noe helt annet?

Det ble til at jeg gikk for et helt tradisjonelt opplegg:

  • Aperitiff med snacks
  • Forrett: Kamskjell med appelsin og baconsjy
  • Hovedrett: Kalkunfilet med fløtegratinerte poteter, grønnsaker og waldorfsalat og saus
  • Dessert: Fruktsalat med råkrem
  • Kaffe og kaker

Noe jeg synes er viktig når jeg skal ha gjester er at jeg kan gjøre mest mulig i stand på forhånd, slik at jeg selv kan kose meg under selskapet.

Det lykkes jeg stort sett med, med denne menyen. Men jeg ser at jeg for neste år kan gjøre enda mer klart på forhånd. Mer om det nedenfor.

Her kommer oppskriftene:

Aperitif

Aperitifen besto av musserende vin og med en snack til.

Snacken var en tynn skive med baguett som jeg smurte ostekrem oppå. Ostekremen besto av philadelphiaost (4-5 ss) pisket opp med litt yoghurt. Jeg delte denne kremen i to deler. I den ene delen hadde jeg dill og den andre olivenolje og basilikum. Dette toppet jeg med røkelaks og noen smaksrike tomater.

Forrett

Forretten besto av kamskjell med appelsin og baconsjy. Jeg laget alt til forretten klart på forhånd, men unntak av kamskjellene som jeg stekte like før servering.

Hovedrett

Hovedretten besto av kalkunfilet fra Stangekylling. Jeg fulgte oppskriften på pakken og kalkunen ble helt perfekt. Jeg stekte to fileter samtidig i ovnen. Det ble litt sjy ved stekingen og denne brukte jeg oppi sausen. Se nedenfor.

Til kalkunen serverte jeg fløtegratinerte poteter, kokt rosenkål og gulrøtter og waldorfsalat. Waldorfsalat uten stangselleri fant jeg på Henriettes matblogg.

Grønnsaker: Ca. 150 g pr person.

Sausen laget jeg slik. Jeg laget først 3 dl hvit saus (ca. 1 ss mel, 2 dl vann, 1 dl fløte, en hønsebuljongterning + litt sukkerkulør). Dette blandet jeg oppi en pose med Toro fløtesaus. Så stekesjyen fra kalkunen oppi dette.

Dette blir ganske mye saus, ca. til åtte personer.

Dessert

Til dessert serverte jeg fruktsalat med råkrem. Denne ble servert med en bit kransekake.

Menyen smakte fantastisk og den var vel verd strevet på forhånd.

Skulle jeg gjøre dette enklere ville jeg ha gjort forretten helt klar på forhånd slik at jeg slapp å stå å steke kamskjell når gjestene hadde kommet. Jeg ville også gått for vanlig ferdiglaget vaniljesaus og ferdigkjøpt snacks.

Kaffe og kaker

Etter tolvslaget var det tid for kaker og kaffe og den delen av serveringen var det min venninne Aslaug som sto for.

Hun hadde laget en aldeles fantastisk ostekake (oppskriften legges ut senere). Småkaker hadde vi også til kaffen.

Så var det blitt 2020 og nyttårslysene sto og brant uti de små timer.

2 kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: