Noen inntrykk fra mandag

Det er mandag og hyttenabo Anne Gro og jeg finner ut at vi skal ta oss en tur til Risør for å spise lunch. Så veldig lange turen er det ikke fra hytta til Risør, men det tar litt tid for oss, for først skal vi ordne med både det ene og det andre. Som man ofte må når man har en hytte. Jeg må blant annet innom avfallsplassen for å kaste søppel fra uteboden som jeg driver og rydder i, og Anne Gro har også sitt å ordne med.

Men endelig er vi der, i den vakre sørlandsbyen Risør.

Risør har vel nesten alt som forbindes med en god norsk sommer.

Byen er solrik og den kjennetegnes av sjø, av bølgeskvulp, av måker og svalnende milde vinder. I Risør ligger det hvite trehus tett i tett, – omringet av bugnende, frodige hager og med klatreroser i alle farger som slynger seg oppover veggene.

Byens hjerte finner du nok nede ved havna. Der er det et yrende folkeliv, og mange små og koselige uterestauranter langs havnepromenaden. I havnebassenget ligger det båter av alle slag. Store båter og små båter. Båter av tre og båter av plast. Hvite båter og gyldne båter. De fleste av dem med et norskt flagg plassert akterut.

Anne Gro og jeg finner oss en plass på en av uterestaurantene, og der er menyen variert og prisene hyggelige. Egentlig er nok spesialiteten deres fisk, men vi finner ut at i dag får det heller bli en burger.

Og mens vi sitter der og spiser, kommer plutselig treferga Mf Øisang seilende forbi. Mf Øisang er Norges eldste bilferge som fortsatt er i drift, bygget i 1950 og med plass til 60 passasjer og 3 biler. Stødig og trofast seiler Øisang frem og tilbake i skjærgården ved Risør. I år etter år. I regn, vind og sol, – året rundt.

Etter lunchen finner vi ut at vi har lyst til å ta oss en tur innom noen av de artige butikkene som ligger nede ved havna. Flere av disse har spesialisert seg på gjenstander med tema kyst og hav, båtliv og marint dyreliv.

Selv blir jeg veldig begeistet for de mange flotte båtmodellene som er til salgs i noen av disse butikkene. Kan en slik båt være noe for hytta, mon tro?

Men ved nærmere ettertanke finner jeg ut at en slik gjenstand også krever sin plass, og det er ikke sikkert at det er akkurat på min hytte at en slik flott båt vil komme best til sin rett.

Pepperkakeformer med maritimt preg fås også kjøpt. Kanskje det kan være noe til jul? Bort med julenisser, griser og reinsdyr. Det virker utvilsomt mer tidsriktig og spennende å diske opp på kakefatet til jul med fisker, ender, måker og fyrtårn.

Sortimentet i disse butikkene er unikt og rikholdig. Fuglene som selges der, for eksempel, er nydelige og finnes i alle former og fasonger. Eller hva med et kult badebilde på veggen? Da har du mer enn nok til å sikre sommerfølelsen for resten av året.

Håndverk, kunst og håndarbeid er også godt representert. Denne mønstrede strikkekofta har et hemmelig budskap stikket inn i ryggen. Og siden det er hemmelig, så ble det ikke noe bilde av det heller.

Og snipp, snapp snute. Det var noen inntrykk fra en mandag i juli, fra Risør.

Leave a Reply