På tur langs sjøen en palmelørdag

Noe av det jeg synes er aller finest ved å ha hytte på Sørlandet, er at jeg kommer meg til sjøen. Kystdistriktet er veldig annerledes enn Østlandet der jeg er oppvokst og bor. Østlandet med sine kalde vintre og tørre varme somre (ihvertfall før, – før klimaendringene gjorde sitt inntog).

Men kystdistriktet på Sørlandet er noe annet. De årene jeg har hatt hytte her, har jeg lært meg å pris dette distriktet og klimaet. På frodigheten om våren, den klare luften om høsten og sjøens forskjelligartede uttrykk, året rundt.

Når jeg er på hytta liker jeg å gå turer langs kyststier, eller på øyer i nærheten. Nedenfor skal jeg fortelle om hvordan en typisk tur i kystdistriktet fortoner seg for meg. Jeg har en tre-fire turer jeg veksler mellom, med hytta som utgangspunkt.

I går, på palmelørdag, gikk turen til Risøya, en liten øy i nærheten, beliggende i Tvedestrand kommune.

Turen begynner med at jeg først må gå gjennom skogen et stykke for å komme meg ned til sjøen. Det er ikke lange turen ned til sjøen, kanskje en 10- 15 minutter å gå.

Her har jeg kommet meg ned til sjøen og står på hovedveien på Gjeving.

Turen ut til Risøya går først langs vei. Her har jeg tatt en stopp for å ta et vårlig bilde av det fine kystmiljøet.

Det er veldig fint her akkurat nå. Våren har kommet en del lengre enn hjemme. Praktgullbusk og kirsebærtrær står i tidlig blomstring.

Nydelige små og blå scilla blomstrer også.

Gåsunger på seljekvister.

Gåsungene er nesten avblomstret, men likefullt veldig vakre, ikke sant?

Her har jeg gått videre og har kommet til brua som går over til Risøya. Her synes jeg det er fint å stoppe og ta en liten pause, for å skue utover sjøen og båtlivet. Akkurat nå er det ikke så mye båtliv å snakke om, siden mange båter ikke er satt på vannet ennå. Men noen:

På Risøya er det mange små og store stier som går på kryss og tvers overalt på øya. Jeg velger meg nesten alltid en sti som går langs sjøen og svabergene.

På dette svaberget synes jeg det er fint å sette seg ned og slappe av en stund. Noen ganger har jeg med meg kaffe på termos og en kakebit og tar en kafferast her.


Men det aller beste er å sitte og høre på sjøens rytme og se på bølgeskvulpet:

(Videoen vises riktig når du starer den).


Vakre farger i fjæra.

Her har jeg gått enda et stykke videre. Overalt var det et rikt og livlig fugleliv i går.

Så går turen tilbake igjen til hytta, nesten akkurat samme vei som jeg kom. Totalt er turen på 7 – 8 kilometer.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: