På tide å begynne å planlegge hagesesongen 2019

Det er fint å sitte på mørke vinterkvelder, og så smått begynne å planlegge hvordan hagesesongen 2019 skal bli!

Hagen min er ikke så veldig stor, – hele tomten er på litt i underkant av 500 kvadratmeter, men det er mer enn stort nok til å få til en fin og frodig hage. Hagen grenser inn til Nordmarka, og den er omgitt av høye trær, så lysforholdene her er ikke helt optimale. I tillegg er hagen etablert på stengrunn.

Men det er mye en kan få til likevel! I hvert fall har jeg dyrket både grønnsaker, bær og blomster i hagen, med stort hell, i nesten alle de årene jeg har hatt den.

Her er hva jeg har lyst til å gjøre i hagen i år:

Dyrke mer grønnsaker

Jeg aner ikke hvordan jeg skal få det til, for det er ikke mulig å etablere flere bed her. Men en mulighet kan være å anskaffe noen flere plantekasser. Jeg har fire plantekasser nå.

Store krukker kan også være et alternativ (se nedenfor). Jeg har også vært inne på tanken å leie meg en parsell et eller annet sted, men det blir vel til at jeg venter med det, for å se hva jeg kan få til her, først.

Jeg ønsker egentlig å sette opp et drivhus i hagen, men siden jeg bor i det snøhølet, tror jeg ikke at et drivhus vil klare vinteren her.

I noen av plantekassene har jeg tenkt å plante grønnsaker, – kanskje squash, melon, grønnkål og dill, og kanskje noen poteter og forskjellige typer salat. Som her, for eksempel:

Ett år dyrket jeg poteter og tomater i plantekassene mine, og det ble veldig vellykket. Det ble nok til noen middager.

Videreutvikle urtehagen

Jeg har vært veldig fornøyd med å ha en urtehage i plantekasser, og det skal jeg fortsatt ha, meg jeg skal prøve å finne plass til noen av urtene på friland, eller i bed, slik at jeg får mer plass til å dyrke noe annet i plantekassene.

Mer blomster i plantekassene

Fra denne sesongen ønsker jeg å ha mer blomster i plantekassene enn tidligere. Det har blitt veldig fint tidligere år. I minst en av kassene skal jeg ha vanlige sommerblomster, som blomkarse, ringblomst og solsikker. Som her:

I en annen av plantekassene skal jeg ha georginer og gladioler. Georginer har jeg veldig god erfaring med, – de ble kjempeflotte i hagen for noen år siden, men da i bed. Nå har jeg tenkt å prøve dem i plantekasser.

Dyrke grønnsaker i krukker

Jeg vil også prøve meg på å dyrke grønnsaker i krukker i år. Tomat, squash, gresskar og chili, for eksempel.

Forkultivering

Men det aller viktigste tror jeg, er å så inne først. De årene jeg har gjort det, har hagen blitt veldig flott også. På grunn av lysforholdene (og kalde vårmåneder) trenger nok avlingen og blomstene litt starthjelp.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: