På tide å begynne å planlegge hagesesongen 2019

Det er fint å sitte på mørke vinterkvelder, og så smått begynne å planlegge hvordan hagesesongen 2019 skal bli!

Hagen min er ikke så veldig stor, – hele tomten er på litt i underkant av 500 kvadratmeter, men det er mer enn stort nok til å få til en fin og frodig hage. Hagen grenser inn til Nordmarka, og den er omgitt av høye trær, så lysforholdene her er ikke helt optimale. I tillegg er hagen etablert på stengrunn.

Men det er mye en kan få til likevel! I hvert fall har jeg dyrket både grønnsaker, bær og blomster i hagen, med stort hell, i nesten alle de årene jeg har hatt den.

Her er hva jeg har lyst til å gjøre i hagen i år:

Dyrke mer grønnsaker

Jeg aner ikke hvordan jeg skal få det til, for det er ikke mulig å etablere flere bed her. Men en mulighet kan være å anskaffe noen flere plantekasser. Jeg har fire plantekasser nå.

Store krukker kan også være et alternativ (se nedenfor). Jeg har også vært inne på tanken å leie meg en parsell et eller annet sted, men det blir vel til at jeg venter med det, for å se hva jeg kan få til her, først.

Jeg ønsker egentlig å sette opp et drivhus i hagen, men siden jeg bor i det snøhølet, tror jeg ikke at et drivhus vil klare vinteren her.

I noen av plantekassene har jeg tenkt å plante grønnsaker, – kanskje squash, melon, grønnkål og dill, og kanskje noen poteter og forskjellige typer salat. Som her, for eksempel:

Ett år dyrket jeg poteter og tomater i plantekassene mine, og det ble veldig vellykket. Det ble nok til noen middager.

Videreutvikle urtehagen

Jeg har vært veldig fornøyd med å ha en urtehage i plantekasser, og det skal jeg fortsatt ha, meg jeg skal prøve å finne plass til noen av urtene på friland, eller i bed, slik at jeg får mer plass til å dyrke noe annet i plantekassene.

Mer blomster i plantekassene

Fra denne sesongen ønsker jeg å ha mer blomster i plantekassene enn tidligere. Det har blitt veldig fint tidligere år. I minst en av kassene skal jeg ha vanlige sommerblomster, som blomkarse, ringblomst og solsikker. Som her:

I en annen av plantekassene skal jeg ha georginer og gladioler. Georginer har jeg veldig god erfaring med, – de ble kjempeflotte i hagen for noen år siden, men da i bed. Nå har jeg tenkt å prøve dem i plantekasser.

Dyrke grønnsaker i krukker

Jeg vil også prøve meg på å dyrke grønnsaker i krukker i år. Tomat, squash, gresskar og chili, for eksempel.

Forkultivering

Men det aller viktigste tror jeg, er å så inne først. De årene jeg har gjort det, har hagen blitt veldig flott også. På grunn av lysforholdene (og kalde vårmåneder) trenger nok avlingen og blomstene litt starthjelp.

Leave a Reply