Har du fortsatt en personlig boksamling?

Det er kanskje et rart spørsmål nå i disse digitale tider, når boka muligens er på nedadgående. Men jeg håper virkelig at de personlige boksamlingene fortsatt holder stand.

Jeg fikk inspirasjonen til å skrive dette innlegget da jeg var på en konferanse her forleden. Konferansieren hadde tatt med seg noen bøker fra boksamlingen sin til konferansen, – bøker med tema ledelse. Og det var jammen litt av et utvalg. Litt brokete kan man vel si.

Og da kom jeg til å tenke på hvor utrolig mange forskjellige bøker jeg også har i bokhyllene mine. Et skikkelig brokete utvalg det også. Jeg har mange hyllemeter med bøker og selv om jeg har kvittet meg med endel de siste årene, har jeg fortsatt mange igjen.

Boksamlingen min synes jeg er helt gull. Jeg har mange skjønnlitterære bøker, men også mange bøker med helt spesifikke temaer, som jeg har samlet ut fra egne interesseområder. Noen av bøkene har jeg kjøpt i bokhandler, andre på nett og på loppemarked, og noen har jeg fått.

Jeg har verken noe ønske eller lyst til å kvitte meg med boksamlingen min, selv om jeg etter hvert finner det meste av informasjonen jeg trenger på nett. Men det å lese artikler kjapt og kvikt på nettet, synes jeg ikke blir det samme som å lese i en fysisk bok. Boka går mye dypere, synes jeg. Gjennom bøkene går en mer ned i problemstillingene, og utvikler dypere forståelse og innsikt.

Jeg synes heller ikke det blir helt det samme å lese i en e-bok, som å lese i en fysisk bok. Merkelig nok. Kanskje har det noe med personlig innstilling å gjøre? Når jeg setter meg ned med en fysisk bok synes jeg at jeg konsentrerer meg mer og bruker mer tid, enn om jeg leser en e-bok.

Noe annet jeg setter mer og mer pris på med bøkene, er at de er helt fri for reklame. Jeg begynner å bli lei av den massive reklamepåvirkingen som vi hele tiden utsettes for, f.eks. på Instagram og Facebook. Uansett hva du søker på på Google, så kommer det opp et produkt som matcher, i feeden på Facebook. Av og til har jeg lyst til å slette hele Facebookprofilen min.

I vår ultradigitale tidsalder er nettet den sentrale kilde for informasjon og kommunikasjon (og for endring og transformasjon…). Men den fysiske boka tror jeg kommer til å overleve. Den har noe ved seg, som ikke skal undervurderes.

Til slutt en liten titt inn i boksamlingen min! Samlingen min av skjønnlitterære bøker kommer jeg tilbake til en annen gang.

Ibsens og Kiellands samlede verker. Ikke de bøkene jeg leser aller mest i, men de hører vel hjemme i et møblert hjem?

Disse bøkene har vært flittig i bruk opp gjennom årene. Særlig da ungene var små. Min favoritteventyrbok til høyre.

Gamle årganger a DNTs årbok. Arvegods fra min far.

Bøker om friluftsliv og naturkunnskap har jeg en god del av. Her noen av dem.

Bunadsbøker! Kjekt å ha.

Jeg har veldig mange hagebøker. Her et lite utvalg… Mange gode tips og mye kunnskap om hagebruk.

Jeg har massevis av bøker innen sjangeren alternativ litteratur.

Noen av yngstedatter Cathinka sine bøker. Hennes favoritter er Jane Austen (og bøkene om Narnia).

Jeg har mange diktbøker. Og krimbøker! Favorittforfatter innen krimsjangeren er Henning Mankell.

Kokebøker har jeg mange av. En god kokebok er gull verdt. Det er mye mer inspirerende å lese i en kokebok enn å google frem en enkeltoppskrift på nettet.

Det er noen år siden jeg leste i denne. Kjekk å ha, den også!

Bøker om Oslo og Oslos historie inngår i utvalget.

Alltid interessant å lese biografier!

2 kommentarer

Legg inn en kommentar

%d