Hagetanker om høsten

Da jeg drev ute i hagen tidligere i høst, begynte jeg så smått å tenke på hva jeg har lyst til å satse på i hagen for neste år. Det er jo om høsten at grunnlaget for hagen året etter legges, og da er det lurt å begynne tenke på neste sesong allerede nå.

Erfaringene fra sesongen som har gått er varierte. Jeg prøvde å legge tilrette for en rik blomstring i vår ved at jeg sådde sommerblomster i plantekasser og plantet om, klippet og gjødslet alle staudene i hagen. Men det er ikke alltid at ting blir slik en planlegger. Tilfeldigheter og været rår en ikke over.

Tørkesommeren gjorde sitt til at sommerblomster og stauder, til tross for iherdig vanning, ikke blomstret så mye. Det var ikke så veldig mange buketter jeg plukket inn i sommer. Urtene derimot, ble kjempeflotte og avlingene av frukt og bær har vel aldri vært større.

Men jeg tenker på sesongen for neste år. Hva skal jeg satse på da?

Egentlig skulle jeg ønske at jeg kunne dyrke grønnsaker i et mye større omfang enn det jeg kan nå. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg ble veldig fasinert av venninnen min Kate sin grønnsakshage, da jeg besøkte henne på torpet i Västra Götaland i høst. Grønnsakshagen hennes var akkurat passe stor til at hun og familien kunne være selvforsynt med grønnsaker til langt utpå høsten. De hadde også et drivhus som muliggjorde en stor avling.

Ingenting av det er mulig her, dessverre. Hagen min står på steingrunn og jordsmonnet er ikke så veldig tykt. Lysforholdene her ute i skogen er heller ikke av de aller beste.

Det jeg har lyst til neste år, er å leie meg en parsell, et eller annet sted i nærheten. Jeg tror ikke det er så veldig vanskelig å få tak i, her jeg bor. Det eneste aberet med det, er at jeg må sette meg i bilen og kjøre hver gang jeg skal vanne, luke eller høste. På den annen side kan jeg dyrke mye mer enn det jeg kan nå.

I hagen i høst har jeg lagt på litt ekstra jord i bedene i hagen, og jeg har luket, klippet og beskåret busker, trær og stauder der det er naturlig. Til forskjell fra tidligere år har jeg ikke satt noen løker i høst, men vil heller være tidlig ute neste sesong med å sette høstblomstrende løker og så sommerblomster.

Hageliv er gøy, og jeg har stor glede av å drive ute i hagen. Mange slektsledd før meg har dyrket jorda. Kanskje er jeg et ledd i rekken?

Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Legg inn en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s