Noen tanker rundt Black Friday

På fredag er det Black Friday. Årets absolutt største shoppingdag. Dagen da shoppingen ingen ende vil ta. Jeg har aldri følt meg særlig komfortabel med dagen, og det tror jeg ikke at jeg er alene om.

Jeg synes Black Friday er en merkelig amerikansk tradisjon. Først så feirer amerikanerne Thanksgiving og spiser kalkun i familens hygge og takker for de gaver som jorden gir og for markens grøde. Og det er en god ting! Det å takke for markens grøde bør vi også gjøre mer av.

Men at de rett etterpå går ut shopper noe aldeles inni h***ete, synes jeg er helt merkelig.

Er det noen som stiller spørsmål om sammenhengen mellom det kjempestore forbruket og jordens bærekraft i det hele tatt? Jeg håper det er noen som tenker på konsekvensene for livet på jorden, og for dyr.

Det som er aller verst er at vi har adoptert tradisjonen helt ukritisk til Norge.

Vi som allerede fra før har et kjempehøyt forbruk. Vi er visstnok blant de 20 verste landene når det gjelder et økologisk fotavtrykk som langt overgår naturens tåleevne. Hvis vi forsetter vårt forbruksmønster som før, vil vi trenge to jordkloder dersom vi ønsker at den globale befolkning skal ha en livsstil som en gjennomsnittsnordmann.

FNs klimapanel ropte et kraftig varsko i høst. CO2 utslippene må ned med 45 % fra 2010 års nivået til 2030, for å kunne begrense den globale oppvarming til en max 1,5 graders økning.

Jeg er glad for at det etterhvert har kommet motbevegelser til Black friday. For eksempel kampanjen White Monday, som i år falt på den 19. november, mandagen før Black Friday. Kampanjen tar avstand fra overforbruket som skapes av Black Friday, og fremhever i stedet en sirkulær økonomi. Dette er en annerledes tenkning rundt verdensøkonomi og produksjon. Viktigheten av å kjøpe kvalitet og varer som holder understøttes. Og å kjøpe brukt, eller dele innkjøp med naboer.

Jeg har bestemt meg for at jeg i år skal avstå fra Black friday. Det føles ikke helt riktig å pushe overforbruk, og det jeg trenger av julegaver til familie og venner kan jeg finne i butikkene og på nettet nærmere jul. Jeg har ikke noe imot forbruk som sådan, men jeg synes det er viktig at det er bærekraftig.

Bare for å ha sagt det: Dette er ikke på noen måte noen kritikk av dem som deltar på Black friday. Jeg ser poenget med at det kan gjøres mange gode kjøp, og enhver må gjøre som de selv vil.

Selv er jeg veldig glad i å kjøpe ting brukt, og det tror jeg henger sammen med min store interesse for å gå på loppemarkeder og vintage design. Det meste du ser av møbler (og bilder på veggene) på bildene her har jeg kjøpt enten på loppemarkeder eller på Finn.no. Sånn ca. en gang i året gir jeg de malte møblene et nytt malingstrøk, for jeg synes de skal se fine og blanke ut. Jeg synes ikke jeg har noen dårlige møbler i huset selv om mye er kjøpt brukt.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: