Kikertsalat med granateple

Dette er en god og fargerik kikertsalat med opprinnelse fra Midtøsten. Den passer fint på et tapasbord, som meze, eller som en selvstendig rett, servert med pitabrød og noen gode oliven.

Kikertsalat med granateple

Til 4 – 6 personer

1/2 ss smør

1 ss olivenolje

2 rødløk, skåret i tynne skiver

Ca 3 ss olivenolje

Ca 1 ss friskpresset sitronsaft

1/2 ss friske timianblad eller 1/2 ts tørket timian

1/4 ts malt spisskummen

1/4 ts malt koriander

en klype malt gurkemeie

400 g hermetiske kikerter, avrent, skylt og ristet tørre

salt pepper

Til servering

2 ss frisk dill, persille, koriander eller mynte, hakket, pluss ekstra til garnityr

1 granateple, delt i to

Slik gjør du

Smelt smøret sammen med oljen i en tykkbunnet stekepanne med tett lokk. Tilsett rødløken, og stek over middels sterk varme under omrøring til løken er godt dekket av smøret og oljen. Slå ned varmen til svak, legg et stykke fuktet matpapir over løken, og legg lokk på stekepannen. La løken ligge og «svette» i 20 minutter, eller til den er svært myk og blekt rosa på farge, men ikke brunet.

Bland i mellomtiden 3 spiseskjeer olje, 1 spiseskje sitronsaft, timianen, krydderne og salt og pepper etter smak i en bolle. Rør deretter inn kikertene i blandingen.

Legg løken over på en tallerken som er dekket med sammenkrøllet kjøkkenpapir, og klapp den tørr for å fjerne overflødig olje. Legg løken sammen med kikertblandingenj og rør alle ingredienser forsiktig sammen. La blandingen bli avkjølt, og avkjøl den deretter ytterligere i kjøleskapet i minst 1 time.

Ta kikertene ut av kjøleskapet 15 minutter før servering for å få romtemperatur på blandingen. Smak på resultatet, og tilsett mer sitronsaft eller olivenolje om du ønsker det, og rør inn den hakkede dillen, persillen, korianderen eller mynten. Hold granateplet over salaten med snittsiden ned, og slå på frukten med en treskje til frøene faller ut. Gjør det samme med begge granateplehalvdeler. Rør sammen salaten på ny, legg den over i en pen serveringsbolle, og server med resten av urtene.

Kilde oppskrift: Meze, Spektrum forlag

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: