Om å lage te som i Taiwan

I sommer hadde jeg besøk av en familie fra Taiwan, og de hadde med seg de flotteste gaver til meg, – et tesett i fineste taiwanske porselen og flere bokser med Oolong-te av beste kvalitet.

Te har en enestående status i den kinesiske og taiwanske kulturen. Te er en betydelig del av kulturen, og har vært det i tusenvis av år. Mange kinsesere og taiwanesere drikker kun te, og te er så mye mer enn bare en drikk. Te er en livsstil og en kultur, og måten de nyter sin te på, kan nesten ses på som en liten hverdagssermoni.

Taiwanerne jeg hadde besøk av lærte meg brygge te og det var noe helt annet enn måten vi lager te på her hjemme.

Å lage te som i Taiwan handler om å lage te på «Gong Fu Cha»-vis. Direkte oversatt betyr det å lage te med dyktighet. I praksis betyr det at en kontrollerer alle stadier i telagingsprosessen: vannkvaliteten, temperaturen på vannet og kvaliteten på teen.

For å brygge te på «Gong Fu Cha»-vis trengs to små tekanner, den ene med sil, og små tekopper.

Teen lages ved at en tar ganske mye te i den ene lille kannen, men lar teen trekke mye kortere tid enn ved vanlig brygging. Kanskje bare noen sekunder, eller noen ganger litt lenger. Dette kan kanskje virke uøkonomisk, men det benyttes alltid te av høy kvalitet og da kan tebladene brukes flere ganger. Karakteren på teen endres for hver gang den brygges.

Den ferdig trukkede teen siles (et par ganger) i den andre kannen, og så fyller en teen i de små koppene og drikker. Så fylles det på vann i kannen igjen, teen trekkes på bladene en gang til, og drikken får en ny karakter.

«Gong Fu Cha» er så mye mer enn bare å lage te. Telagingen er en livsstil. Den handler om roe seg ned fra livets stress og mas og nyte hver dråpe av teen. Gjennom prosessen fokuserer en innover og utvikler bevissthet rundt det å bli et bedre menneske. Den virkelige kjernen i telagingen er å bli oppmerksom på «cha qi» (te energi), og ikke bare erfare teen ut fra smak og aroma, men også ut fra hvordan den påvirker kropp og sjel.

Bilder fra Wikipedia. Lisens
CC BY-SA 3.0.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: