Seks år med blogging

Her for en tid tilbake fikk jeg en happy anniversary-melding fra WordPress. Det er en slik gratulasjonshilsen som de sender ut på årsdagen for da bloggen ble opprettet.

Det betyr at jeg nå har blogget i over seks år. Jeg startet opp høsten 2012 og har siden den gang blogget mer eller mindre jevnlig.

En artig hobby

Lite ante jeg da jeg startet, at blogging skulle bli en hobby som skulle følge meg i mange år. Men det har den blitt. Det har vært en kjempemorsom hobby å ha alle disse årene.

Jeg visste egentlig ingenting om blogging da jeg startet. Ikke så mye om blogg som kanal, og i hvertfall ikke noe om hvordan man setter opp en blogg. Men jeg har lært underveis, gjennom prøving og feiling. Både om bloggmediet og om det tekniske rundt bloggen.

Min eneste motivasjon da jeg startet, var at jeg ønsket å skrive om prosessen med å anlegge en hage. Jeg hadde endel bra oppskrifter som med hell kunne deles, og at bloggmediet var en fin kanal for bildedeling synes jeg også var interessant.

Siden den gang har laget over 1900 blogginnlegg, – de fleste om mat, hage, hverdagsliv og friluftsliv. I en periode delte jeg massevis av bilder fra «gamle dager” på 60,- og 70-tallet , og det har også blitt noen innlegg om bærekraft og miljø.

Blogginnleggene med matoppskrifter er de som er aller mest lest på bloggen. Men også bildeinnleggene fra hverdagslivet er populære.

Mange timer med blogging

Det blitt ganske mange timer blogging. Det å skrive blogginnlegg (særlig matblogginnlegg), fotografere og redigere bilder, tar tid.

Men jeg hadde naturligvis ikke blogget om jeg ikke hadde likt det. Bloggingen har som sagt vært, og er fortsatt, en kjempemorsom hobby. Det er artig å skrive, ta bilder og formidle. Og naturligvis hyggelig hvis noen liker det jeg legger ut.

Gjennom bloggingen har jeg fått kunnskap om mye som jeg ikke visste om fra før. Jeg har lært mye om ulike sosiale medier, om deling, webtekst og fotografering, for å nevne noe.

Det som begynte som en enkel hobby, har også gitt meg mye som kan være av nytte i mitt arbeid.

Skal jeg nisje meg?

Jeg har ofte lurt på om jeg burde nisjet meg mer for å nå mer dedikerte målgrupper, – for eksempel ved konsentrere bloggen kun om mat eller hage.

Men jeg har etter hvert kommet til at det ikke føltes helt rett for meg. Jeg har nå engang litt forskjelligartede interesser, og klarer ikke å mobilisere noen særinteresse, verken for mat eller hage.

Fortsettelsen?

Jeg skal fortsette å blogge, selv om det har gått litt opp og ned i det siste. Blogging, skriving, fotografering liker jeg jo å drive med, og da ser jeg ingen grunn til ikke å forsette.

Kjernen i blogging må være at en ønsker å formidle ett eller annet. Og jeg skal forsette å lage mat, drive i hagen og gå på tur, – og fortelle om det etterpå. Jeg er opptatt av bærekraft og miljø, og har lyst til å skrive noe om det. Det er også mye annet mellom himmel og jord som interesserer meg.

Jeg synes personlige blogger er interessante å lese. Alle har sin unike stemme, og sine verdier og holdninger. Jeg har mine. Du har dine. Og det er fint! . Blogging er et bra virkemiddel for å få frem unikhet. Blogging kan bidra til å få mennesker frem i lyset.

Samtidig så er sosiale medier i seg selv, og digitale kanaler, spennende.

Jeg har lyst til å lære mer om videoproduksjon og redigering, og jeg er ikke fremmed for å utforske podmediet heller. Men det blir nok aldri noen podcast fra min side. Det vil ta for mye tid, ved siden av full jobb.

Er det en utvikling til det bedre?

Jeg har lest noen steder ( senest i A-magasinet for et par uker siden) at bloggmediet har utviklet seg mye de siste årene. Slike personlig innrettede blogger som jeg skriver, er nesten som bloggsteinalderen å regne. De mest besøkte bloggene nå for tiden skrives av såkalte influencere. Personer som har fått en posisjon slik at de kan påvirke lesernes forbruk, preferanser og livsstil. Og de trenger ikke nødvendigvis å ha en blogg, men kan formidle gjennom andre kanaler også,

Men er dette egentlig en utvikling til det bedre?

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke synes enkelte influencerblogger/ kanaler som formidler en livsstil basert på en kjøp og salg, er særlig interessante. Det virker ikke alltid helt troverdig, synes jeg, når livsstilsbloggerne prøver å formidle at de personlig liker produkter de er kjøpt og betalt for å promotere.

Men når det er sagt, er jeg antageligvis ikke i målgruppa for disse bloggene heller.

Da synes jeg det er morsommere å lese blogger som er skrevet av folk som formidler sine ekte verdier og tanker, eller deler kunnskap og synspunkter om temaer som de kan noe om, eller deler noe annet de er opptatt av. Eller bloggere som skriver om seg selv og sine liv på godt og vondt.

De synes jeg gir mer, egentlig.

2 kommentarer

 1. Gratulerer med bloggjubileet!

  Jeg er enig i at blogger bør formidle ekte verdier og tanker. Det er det som gir sjel – eller nerve – i bloggen. Åpner man for kommersiell innflytelse av innhold, risikerer man ikke bare at “sjelen” går tapt, – men også lysten til å poste nye innlegg.

  Jeg liker bloggen din godt. Jeg synes den er inspirerende. Det ligger så mye fortellerkunst – og fotokunst – i bildene dine. Motivene, utsnitt, fokus og sammensetning.

  Keep up the good work, og fortsatt god blogging 🙂

  1. Tusen takk! Så hyggelig at du liker bloggen og tankene rundt det å formilde gjennom en blogg. Av og til er det OK å reflektere over det en driver med.

   Jeg synes dine blogger er helt fantastiske😊. Så godt formulerte, kunnskapsrike, interessante og artige. Bilene er utrolig flotte! Jeg håper du aldri slutter å blogge.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: