Sukkerkake

Denne oppskriften har jeg hatt lyst til å legge ut lenge, men det har aldri blitt noe av før nå.

Jeg fant oppskriften i en svensk kokebok for noen år siden, og siden har jeg bakt den flere ganger med stor suksess. Det er utrolig grei lettlaget kake. Den kan røres sammen i en fei, og den lages med ingredienser en stort sett har i huset.

Det fine med kaken er at den kan varieres. I det uendelige. Oppskriften er en slags grunnoppskrift som kan brukes som utgangspunkt for mange forskjellige kaker.

Hvis du har lyst på sjokoladekake en dag, så bytter du bare litt av melet i oppskriften ut med kakao. Hvis du har lyst på krydderkake, så blander du bare inn litt krydder osv. Om du vil bruke bunnen som et helt vanlig sukkerbrød går det helt fint det også.

I forrige uke bakte jeg kaken og da hadde jeg lyst til å bruke noen av de fine ripsbærene jeg plukket i hagen til min mor i sommer. Vips så ble sukkerkaken til en ripskake ved at jeg slengte oppå et par desiliter rips.

Selv om kaken heter Sukkerkake er den ikke helt den samme som et vanlig norsk sukkerbrød, selv om det er et visst slektskap. Denne kaken har smør i røren, og det har ikke sukkerbrødet. Smøret gjør at kaken blir mer saftig og holdbar enn sukkerbrødet.

Svensk sukkerkake

Ingredienser

2 middels store egg
2 dl sukker
50 g smør
1 dl vann eller melk (lettmelk)
3 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Varm opp ovnen til 175 grader. Smør en form 22. cm i diameter

Slik gjør du:

Visp først egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret i en liten kjele og ha i melken (eller vannet) og kok opp . Rør omgående det varme smørvannet inn i eggedosisen.

Bland melet med med bakepulver og vaniljesukker og ha det oppi røren. Rør forsiktig sammen (men rør så lite som mulig etter at bakepulveret har kommet i). Hell røren i formen.

Stek på 175 grader på andre rille i ovnen i 35-40 minutter.

Variasjoner:

Sitronkake

Bland i 3 sitronsaft og skall av en sitron.

Kardemommekake

Tilsett en liten spiseskje kardemomme (gjerne nykvernet). Blandes sammen med melet (Utelat evt. vaniljesukker)

Sjokoladekake

Bytt ut 3/4 hvetemel med siktet kakaopulver.

Krydderkake

Utelat vaniljesukkeret og bland i 2 ts kardemomme, 2 ts kanel, 1 liten ts ingefær og en 1/2 ts nellik. (Du trenger ikke å putte i alle kryddersortene hvis du ikke har) Rør gjerne ned i 1 dl tyttebærsyltetøy ( kokt eller rårrørt).

Bær eller fruktkake

Rør ned 2 dl bær, eller bland i 2-3 dl frukt (f.eks epler).

Kilde oppskrift: Annas mat (tidlig utgave) av Anna Bergenström.

Leave a Reply