Morsomt å dyrke urter i hagen

Det er ikke så veldig mye som skal til for å få til en flott urtehage i hagen. Du kommer langt bare med et par plantekasser, noen frø og noen urteplanter.

Og om du ikke har noen hage går det helt fint å dyrke urter i krukker også. Det gjorde jeg en sesong jeg dyrket noe annet i plantekassene. (Se bilde her)

Urter til dyrking kjøper jeg på Plantasjen.

I fjor plantet jeg igjen urter i plantekassene og de fleste var flerårige. Hver vår gir jeg urtene ny jord og gjødsler med hønsegjødsel, samt at jeg sår i noen nye ettårige urter og sår sommerblomster. Så er det bare å vanne. Mye! Plantekasser trenger mye mer vann enn det en skulle tro.

I begynnelsen av sesongen vokser ikke urtene så mye, og da er det bare å smøre seg med tålmodighet. Etter 4 – 5 uker kommer de de fleste ettårige opp, og resten i kassene har vokst seg frodige. Forutsatt at de vannes jevnlig og at det er bra med sol da.

Høstingen av urtene gjør jeg helst når urtene har vokst seg litt store, men hos noen typer urter er de spede bladene best.

Urter er utrolig spennende vekster, og de er en viktig del av kulturhistorien. Det er kjempemorsomt å dyrke urter i hagen. Tenk så mye urter kan brukes til! Ikke bare kan de brukes som smakstilsetning i mat, – men også til te, i krydderoljer, som medisin, i kosmetikk og mye annet.

Jeg glemmer aldri et besøk i et munkekloster i Hellas for noen år siden. Der levde munkene av å dyrke urter og selge produkter som de hadde laget av urter. Oljer, såper, krydderposer og lignede. Det var er skikkelig spennende sted! Overalt duftet det av krydderurter, og urtehagen var fantastisk.

Det ha kjennskap til urter og bruk av urter er egentlig et stort kunnskapsområde. Det tar tid å lære seg om urtenes egenskaper og hvordan de kan brukes i mat. Jeg skulle ønske jeg kunne mer! Jeg leser endel bøker om urter og jeg lærer mer for hvert år som går. Med årene har jeg også blitt flinkere til å vite hva de ulike urtene kan brukes til.

Her er noen gode oppskrifter med urter:

Basilikumsaus:

Miks med en stavmikser eller i en hurtigmikser 3 ss rødvinseddik med 1 dl olivenolje og 2 – 3 ss creme fraiche. Stans maskinen og legg i 1 dl basilikumblader. Smaksett med salt og nykvernet pepper og bland alt raskt sammen.

Passer for eksempel til grønn salat, røkt fisk, eller kokte egg. Og mye annet.

Hverdagsaus med timian

3 dl kulturmelk (ikke lett)
En god neve hakket persille
En god neve hakket dill
1/2 – 1 ta urtesalt og evt. litt pepper
1 fedd presset hvitløk
1 – 2 ferske hakkede timianblad eller 1 ts tørket timian. Gjerne også litt sitrontimian

Hakk urtene og bland de med halvparten av kulturmelken (hvis du tar alt samtidig blir sausen tynn). Smak til med resten. Hvis du vil ha sausen enda tykkere blander du inn 1 dl rømme.

Passer til rårevne gulrøtter eller annen råkost eller til bakte poteter. Og mye annet. Sausen blir helt grønn.

Også var det denne da:

Mojito ( link til Klikk) I følge Klikk en av sommerens store höjdare!

Flere tips til bruk av urter i maten finner du her:

Potegalette med urter

Brytebrød til suppe med urter

Tips til bruk av persille

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: