Det eneste som høres er den ekle lyden av knusktørre blader som rasler i vinden

Jammen tror jeg at den globale oppvarmingen må ha kommet til hagen min også.

Jeg har bodd her i en del år nå, men aldri har jeg vel sett hagen så tørr som nå. Plenen er lys gul, jorden er hard, og løvverket på trær og busker er i ferd med å bli hvitt av tørke.

I de årene jeg har bodd her har det vært veldig varierende værforhold. Ett år regnet det så mye at jeg nesten vasset i vann ute i hagen. I år er det helt motsatt. Helt uttørket.

Mer ekstremvær er nok stikkordet. Klimaet her har blitt ustabilt. Helt uvanlig til i skogen på innlandet å være.

Noe av det jeg synes er aller verst med denne tørkesommeren er at det er så stille utendørs. Det er ingen fugler som kvitrer her nå. Det er ingen ekorn som svinser rundt, piper og jager hverandre oppover trestammene. Det er nesten ingen insekter å se eller høre heller.

Det eneste som høres er den ekle lyden av knusktørre blader som rasler i vinden.

Jeg håper ikke at dyrene og insektene har blitt helt borte. Forhåpentligvis har de bare trukket ned til elven eller andre vannkilder. Det begynner å bli tørt i elven, men det er fortsatt rennende vann i elveløpet, heldigvis.

Fortsatt blomstrer det i bed og kasser, men det skyldes at jeg har vannet. Det blir det nok litt mindre av fremover. Akkurat i dag har vi totalforbud mot vanning her i Nittedal.

Jeg er opptatt av klima og miljø, og har lenge bekymret meg over arter som forsvinner, ekstremvær og overforbruk av jordas ressurser. Og for den globale oppvarmingen.

Hvordan vil levevilkårene i Norge bli hvis (når?) vi får 40 graders varme her om sommeren?

Jeg synes det er helt uforståelig at endel politiske partier, politikere og gamle gubber fortsatt mener at den globale oppvarmingen ikke er menneskeskapt. De bare kjemper på med sin store idé om at det går opp og ned med klimaet.

Slike beslutningstakere trenger vi ikke. Jeg håper at deres tid på politikerstoler og i nasjonalforsamlinger snart er forbi.

Endringer i jordas gjennomsnittstemperatur har økt dramatisk etter 1950. Så merkelig om det skulle være sola som begynte å agere slik akkurat da. De som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer mener nemlig at det er sola som har skylda.

USA trekker sin deltakelse i verdens klimaavtaler fordi de ikke ser på global oppvarming som et problem.

Det at den globale oppvarmingen ikke er menneskeskapt, er det nesten ingen seriøse klimaforskere som mener nå. Tvert imot varsler det ene seriøse forskningsmiljøet etter det andre om en farlig høy temperaturøkning som en følge av de store utslippene av CO2, som har sin årsak i vestlige lands overforbruk og rovdrift på jordens ressurser.

De varsler om arter som forsvinner og dramatiske endringer i livet i havet og i arktiske strøk. De varsler om at stadig flere miljøkatastrofer vil komme.

Jeg håper at vi snart får opp politiske beslutningstakere, ledere, næringslivsfolk og folk, i Norge og i verden, som tenker og handler annerledes. Som tar som kunnskap og forskning som ligger helt oppe i dagen på alvor. Som tar nasjonale og globale miljøproblemer på alvor. Som samarbeider annerledes.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: