I dag er det verdens miljødag. FN oppfordrer alle til å være med å bekjempe den store miljøutfordringen plast er for kloden vår.
Verdens største globale miljøproblem
Det dreier seg først og fremst om problemet med plasten i havet. Det er verdens største globale miljøproblem. Hvert år dør over en million sjøfugl og 100 000 havpattedyr verden over på grunn av plastavfall (minst). Videre tror fisk at plastpartiklene er plankton, og spiser det. Så havner plasten i maten vår.
Det ser så rent ut og friskt ut ved sjøen, men-
Som dere vet så liker jeg godt å tur langs sjøen. Det er så fint å gå langs kystlinjen, langs stier og over svaberg. Se på alle de vakre øyene, på holmer og skjær. Sjøen med alle sine variasjoner gjør et mektig inntrykk. Nedenfor kan du se noen av bildene jeg tok da jeg gikk langs sjøen for et par uker siden.
Ja, visst ser det vakkert og friskt ut ved sjøen. Men dessverre. Det er vel riktig å si at synet bedrar.
Plastproblem også i Norge
Selv om vi er flinke på avfallsbehandling i Norge, har vi problemer med plast i havet, vi også.
Tenk bare på hvalen som ble funnet med plast i magen på Sotra for et par år siden.
For noen år siden anslo Kystverket, Sjøfartsdirektoratet og det som før het Fiskeri- og kystdepartementet at opp mot 35.000 tonn søppel havner i havet i norsk sone årlig. Videre dumpes 20 000 tonn søppel i Nordsjøen hvert år.
Dette påvirker livet i havet, et liv som allerede fra før et veldig sårbart. Livet i havet er under stort press, ikke bare fra plast, men fra mange andre forhold, – som forurensing, fiskemetoder, overfiske, turisme, utbygging i standsonen, næringssalter i vannet og så videre.
Og ikke minst er det sårbare livet i havet påvirket av alt søppelet som gjennom årtider har blitt dumpet der.
Det er lett å bli motløs
Det er lett å bli motløs når en tenker på alle problemene med plast i havet. Men det hjelper ikke så mye.
-
Jeg tror det er viktig å tenke på at alle kan gjøre noe for å bidra til å redde verdenshavene. Alle små og store handlinger som hver og en av oss gjør hver dag, har betydning for miljøet.
-
Vi må bli mye mer bevisst på plastforbruket vårt.
-
Jeg mener vårt samfunn må ta et mye sterkere oppgjør med plast. På individnivå og samfunnsnivå. Gjerne forbud mot mikroplast, bæreposer og lignende.
-
Det må satses mye mer på å få frem alternativer til plast.
-
Alle kollektive tiltak som rydding i strandsonen og langs elver er viktige, og de hjelper.
-
Når de store massene begynner å handle miljøvennlig, vil det ha stor effekt.
-
Politikerne har et viktig ansvar.