Vegetarisk julemat

Den tradisjonelle julematen vi har i Norge består for det meste av kjøtt og fisk, – ribbe, pinnekjøtt, pølse, sylte, lutefisk, torsk og sild. Ikke så veldig mye friskt og grønt. Intet negativt sagt om det, men jeg tenker at tiden er inne for å få frem gode plantebaserte alternativer til den tradisjonelle julematen. Vi er mange som ønsker mer plantebasert kost! Vegetarisk mat har den store fordel at den er lett fordøyelig, en føler seg vel, og maten er god for helsa og bærekraftig for kloden.

Til forskjell fra tradisjonell julemat er ikke vegetarisk julemat knyttet til noen tradisjoner. Prøver en å google på «vegetarisk julemat» kommer det stort sett opp nøttestek, vegisterkaker og litt til. Ikke så veldig mye. Vi har ingen tradisjoner for vegetarisk julemat i Norge, og et skikkelig vegetarisk alternativ til tradisjonell julemat for hele julen er heller ikke så lett å finne.

Nedenfor har jeg forsøkt å komme opp med et forslag til vegetarisk «grønn» julemat. En vurdering har vært knyttet til om jeg skulle velge vegetarretter som ligger mest mulig opp til tradisjonell julemat – «the real thing». Jeg falt ned på å holde julaften og første og andre juledag i nærheten av tradisjonelt norsk kosthold. Resten av julen har jeg valgt ut gode oppskrifter fra andre lands kjøkken.

Siden det er jul, har jeg satt opp et litt raust forslag, både med forrett og hovedrett. Bare dropp forretten hvis du synes det blir for mye.

Håper du finner noe du har lyst til å lage! Av plasshensyn kommer menyene for første juledag og nyttårsaften senere i helgen.

F = forrett

H = hovedrett

Vegetarisk menyforslag julen:

Lille julaften:

Vegetariske nachos F

Vegetarisk taco med sopp og maispuré H

Julaften

Salat med chevre, avocado og pinjenøtter (F)

Nøttestek med steinsopp og cashewnøtter (H)

Sandkake med is og bær. Se bildet.

Første juledag: Vegetarisk julebuffet

Oppskrifter finner du her.

Andre juledag:

Blomkålsuppe (F)

Vegetarisk biff ala Lindstrøm (H).

Tredje juledag:

Bruschetta (F) Se bildet. Bruschetta med chevre og tapenade. Bruschetta med chevre, pærer og pinjenøtter. Bruschetta med tomat og basillikum kan også benyttes.
Ovnsbakt fylt squash og ovnsbakte poteter (H)

Fjerde juledag:

Asiatisk quinoasalat (F) Fordeles på tallerkener som en forrett.

Thai grønn curry (H)

Femte juledag:

Hummus, aubeginemos, taboule (F) Marokansk brød (google oppskrift).

Linsegryte fra Vest-Afrika (H)

Sjette juledag:

Gresk salat (F)

Moussaka (H)

Nyttårsaften:

Menyen finner du her.

Nyttårsdag:

Potet- og purreløksuppe (F)

Havreburgere H. Servert med surkål, kålrotstappe, tyttebær, brun saus og poteter. Legg også til noen gode vegetarpølser (H)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: