Yogarundstykker

Selv om det finnes millionvis av oppskrifter å søke frem på nettet, holder jeg fortsatt en knapp på den gode, gamle kokeboken. Det er så mange bra og spennende kokebøker å få kjøpt. Det er ikke noe problem å finne en kokebok for akkurat det du har lyst til å lage. 
Her om dagen kjøpte jeg kokeboken Yogamat som er skrevet av de svenske forfatterne Anna Gidgård og Cecilia Davidson. Dessverre var den utsolgt på norsk, men den var tilgjengelig på svensk, og da kjøpte jeg det i stedet. 

Kokeboken er vegetarisk, og alle oppskriftene er basert på uraffinert mat. De er også melkefrie og glutenfrie. Jeg synes kokeboken skiller seg fra mange andre kokebøker jeg har lest, ved at det er brukt mye rå grønnsaker i oppskriftene. Boken har fokus på mat som gjør godt, og som gir kroppen god næring.

Fra kokeboken har jeg hentet oppskriften på Yogarundstykker. Den kan også bakes som to brød. Opprinnelig er oppskriften på brød, men jeg bakte ut som rundstykker. Bokhvete, hirse, søtpotet og maismel gir disse rundstykkene en spennende smak. Rundstykkene er glutenfrie. 


YOGABRØD / YOGABOLLER
PORSJONER: 2 brød eller ca 40 boller.

Ingredienser
1/2 pakke med gjær (30 gram)
2 teskjeer honning
6 dl lunkent vann
7 dl hirse eller bokhveteflak (flingor)
1 1/2 dl finhakkede tørkede aprikoser
600 g kokte, skrelte, kalde søtpoteter.
5 dl vann
4 dl solsikkefrø
2 dl linfrø
1 1/2 dl sesamfrø (pluss litt ekstra for å drysse oppå)
5 dl bokhvete flak (flingor)
6 dl maismel (polenta)
3 teskjeer støtte fennikelfrø (eller to ts anisfrø)
1 ss salt
3 ss olivenolje.

Slik gjør du:

Rør gjæren og rør med honning og vann i en stor bolle. Tilsett hirse eller bokhveteflak. La stå i ca. 1 time ved romtemperatur.

Legg alt i en kjøkkenmaskin og legg i de andre ingrediensene (mos søtpotetene først). Kjør i ca. 10 minutter med gjennomsnittlig hastighet. Dersom du ikke har kjøkkenmaskin blander du alt godt sammen i bollen.

Sett ovnen ved 100 ° C.

Fordel røren i to smurte brødformer (1 1/2 liter). Bak brødet i 50 minutter.

Pensel brødet med olje og dryss over sesamfrø. Økt ovnsvarmen til 175 ° C og bak ytterligere 1 time. Steketid for boller: 10 minutter på 175 grader. Deretter 30 minutter på 200 grader.

Legg inn en kommentar