Tenk at noe så viktig kan vært så lett

Her om dagen da jeg satt på toget fra Stockholm, falt øynene mine på en plakat som var satt opp på baksiden av hvert togsete. På plakaten sto det: «Tenk at noe så viktig kan være så lett»!

Kampanjen på det svenske toget setter fokus på verdens glemte kriser. Akkurat nå er det fire land i verden som er rammet av hungersnød. 20 millioner mennesker i disse landene står i fare for å bli rammet av sult, eller de er allerede rammet. Landene det gjelder er Sør-Sudan, Nigeria, Jemen og Somalia.

Som alltid er krisen menneskeskapt. Sultkatastrofer handler om krig og konflikter, om opprørsgrupper og ekstremismer. Krisen handler om gale menn som terroriserer, myrder og voldtar. Menn som ikke i det hele tatt bryr seg om at folk og land lider og sulter. Aller verst går det utover barn og ungdom.

Krisen handler om tørke, om vannmangel og manglende muligheter til å dyrke mat. På grunn av krig, mangel på mat og vann drives mennesker på flukt. Ofte blir også nødhjelp forhindret i å komme frem av de krigførende grupper. For oss i vår del av verden er dette nesten helt umulig å forstå.

I kampanjen på togsetet fortelles historien om 23 år gamle Ayan fra Somaliland. Hun har nettopp mistet sin to-år gamle sønn. Han savnes på bildet. Om sønnen som hun har igjen, sier hun:

»Han ber om mat hele tiden, og jeg forsøker å distrahere han. Men av og til vet jeg ikke hva jeg skal si»

Disse krisene har nesten ikke vår oppmerksomhet. For Ayan, og alle andre mødre med sultende barn sin skyld, bør vi ta de mer på alvor.

Du kan støtte Røde Kors arbeid i Øst-Afrika ved å:

SMS med kodeord SULT (250 kr) til 2272

* VIPPS til 2272 (valgfri sum)

* Kontonummer: 8200 06 10190, merk SULT

* Start din egen innsamling!


* Bedrift: bedrift@redcross.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: