Ovnsbakte grønnsaker servert med havreburgere

Vi er midt i den beste grønnsakssesongen, og det bugner av friske og fine grønnsaker. Det er jo en sann glede å gå i dagligvarebutikkene om dagen, så mye bra grønnsaker, frukt, bær og sopp som det finnes der.

Det er i grunnen tiden for fråtse i alt det gode moder jord (og grønnsaksprodusentene) har å by på. Vi er heldige i Norge som har så høy kvalitet på landbruksvarene. Å velge kortreist mat er noe av der viktigste vi kan gjøre for å redusere klimautslipp, og bidra til høy matsikkerhet.

Dagens oppskrift er på ovnsbakte grønnsaker. De passer fint som tilbehør, men kan også spises som en selvstendig rett. Et kladd urtesmør smaker godt til. Her har jeg servert grønnsakene med vegetariske havreburgere som følge.

Ovnsbakte grønnsaker
Til 3 – 4 personer (som siderett)

1 gul løk
2 rød løk
1 gul paprika
1 rød paprika
4 gulrøtter
1 squash
1 fennikel
Ca 2 ss olivenolje
1 ts tørket timian
1 fedd hvitløk
Salt og pepper

Smør en vanlig langpanne med litt olivenolje (1 ss). Skjær løk i båter, og paprika i pene skiver. Gulrøttene skjæres i to på langs, og squashen i 2 cm tykke skiver. Fenikkelen skjæres i båter.

Dryss over tørket timian. (Hvis du bruker frisk timian trenger du tre ss). Ringle over litt olivenolje (1/2 – 1 ss), og riv over et fedd med hvitløk. Krydre med salt og pepper.

Stek grønnsakene i stekovn på nederste rille på 200 grader til de har fått farge, ca. 35 minutter. Dryss evt. over noen sesamfrø på slutten. Sett en flaske med balsamicoeddik på bordet. Det smaker godt til. Urtesmør er også et perfekt følge til denne retten.

Server de som tilbehør til en vegetarburger, eller kjøtt. Hvis du vil spise grønnsakene som en selvstendig vegetarrett, passer det fint med fullkornsris til, – og en klatt med kryddersmør.

Havreburgere

Til 4 personer

3 1/2 dl vann
3 1/2 lettkokte havregryn
1/2 løk finhakket
2 ss soyasaus
1 1/2 ts hvitløkspulver
1 ts salt
1 ss tomatpuré
1 1/2 ts tørket oregano
100 g malte valnøtter
1/2 ss sitronsaft

Sett ovnen på 175 grader.
Vann og løk kokes i ti minutter under lokk. Imens hakker du valnøtttene til en finkornet masse i foodprosessor eller med stavmikser.

Bland i havregryn og resten av ingrediensene og kok et par minutter til. Tilsett 1/2 dl vann dersom blandingen virker for fast. Avkjøl noe.

Form til små burgere og legg på bakepapir. Stek i ovn på nederste rille på 175 grader, først i 20 minutter. Snu burgerne og stek i 10 minutter til. Sjekk om de er gjennomstekt, og stek evt. noen minutter til. Legges varme i glassbolle under lokk for å mykne.
Disse vegetarburgerne kan serveres som vanlige karbonader.


Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Legg inn en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s