
Det er alltid interessant å besøke gamle kulturminner. Her om dagen besøkte jeg Blaker skanse, et gammelt forsvarsanlegg i Blaker, i Sørum kommune. Skansen ble bygget som en del av forsvarslinja langs Glomma mot angrep fra øst. Den ble tatt i bruk i 1683, og var i kamp med svenske styrker under den store nordiske krig i 1718.
Hver gang jeg besøker gamle kulturminner tenker jeg på hvordan det må ha vært der i tidligere tider, og hvordan det må ha vært for menneskene som virket der. Hvordan var det på Blaker skanse da det var kamp mot svenskene i 1718? Hvordan sto slaget, hva hendte og hva var tapene? Det var ca. 600 mann ved skansen i 1718, åtte kanoner og nesten ingen forsyninger. Det kom til en mindre trefning og noen skuddvekslinger, før svenskene trakk seg tilbake etter å ha fått meldingen om at Karl XII hadde falt på Fredriksten festning.
Den store nordiske krig var svært byrdefull for befolkningen i Norge (og i andre land som deltok i krigen). Det var høye ekstraskatter og enorm utskrivning av militære mannskaper. Konsekvensene ble store.
Her kan du lese mer om Blaker skanse (link til Statsbygg)
Blaker Skanse er fortsatt i daglig bruk som et aktivt kulturminne.