Et gammelt kulturminne

Krutthuset er fra 1759, bygget i stein.

Det er alltid interessant å besøke gamle kulturminner. Her om dagen besøkte jeg Blaker skanse, et gammelt forsvarsanlegg i Blaker, i Sørum kommune. Skansen ble bygget som en del av forsvarslinja langs Glomma mot angrep fra øst. Den ble tatt i bruk i 1683, og var i kamp med svenske styrker under den store nordiske krig i 1718.

Hver gang jeg besøker gamle kulturminner tenker jeg på hvordan det må ha vært der i tidligere tider, og hvordan det må ha vært for menneskene som virket der. Hvordan var det på Blaker skanse da det var kamp mot svenskene i 1718? Hvordan sto slaget, hva hendte og hva var tapene? Det var ca. 600 mann ved skansen i 1718, åtte kanoner og nesten ingen forsyninger. Det kom til en mindre trefning og noen skuddvekslinger, før svenskene trakk seg tilbake etter å ha fått meldingen om at Karl XII hadde falt på Fredriksten festning.

Den store nordiske krig var svært byrdefull for befolkningen i Norge (og i andre land som deltok i krigen). Det var høye ekstra­skat­t­er og enorm utskrivning av militære mannskaper. Konsekvensene ble store.

Her kan du lese mer om Blaker skanse (link til Statsbygg)

Blaker skanse

Blaker Skanse er fortsatt i daglig bruk som et aktivt kulturminne.

Artilleribygningen er fra 1740-50. Den er en av landets største fredede trebygninger.
Kommandantboligen ble ødelagt av brann i 1973, men sto ferdig restaurert i 1977.
Bastion er en fremskutt plattform for artilleri.
Vi fikk en informativ og interessant omvisning.
Gammelt kart over forsvarsanlegget.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: