En interessant utstilling


Jeg fikk bare lyst til å skrive litt mer om besøket mitt på skimuseet i forrige uke. Det var et veldig interessant museum, og høydepunktet var naturlig nok den delen som handler om vår skihistorie.


Noe annet som jeg synes var interessant på Skimuseet, var en utstilling de hadde der om klima og vær. Vær og Føre – føre var het den, og den er laget i et samarbeid mellom Skimuseet og Meteorologisk institutt. Utstillingen handlet om vær og klima, om gode vintre og dårlige vintre. Temaene i utstillingen var: Hva er det som skjer med været? Hvor blir det av de gode vintrene? Hvorfor er det så mye ekstremvær?

Det var ganske rystede å se hvor lite snø vi kan forvente oss om hundre år. Ser ikke ut til at det blir så veldig mange vinterdager på det tidspunktet, nei. (ref. den blå fargen på hjulet…).

Noe som også var rystende, var å se hvor mye CO2 hver nordmann i gjennomsnitt slipper ut pr. år. Vi slipper ut 9,2 tonn med CO2, – dette er mye mer enn svenskene. Utslippene har stor innvirkning på miljøet. Norge er altså på verstingtoppen når det gjelder utslipp.

Hvorfor er det slik? Endel av utslippene i Norge kommer fra industrien (olje, aluminium og gjødsel) samt fra transport, sjøfart, luftfart og landbruk. Også oppvarming av bygg, og utslipp fra avfallsbehandling utgjør en del. 

Men veldig mye av utslippene kommer fra privat forbruk. Det som påvirker utslippene fra det private forbruket aller mest, er flyreiser og personbilismen. 

Etter å ha sett utstillingen, så tenkte jeg: gjøres det nok for å få ned utslippene i Norge? Det virker veldig merkelig at vi slipper ut så mye mer enn svenskene, selv om jeg vet at det er helt ulike forutsetninger (olje, industri og lignede) i Norge og Sverige.

Utslippene av CO2 fra privat forbruk kan reduseres ved at vi tar miljøvennlige valg. Blant annet kan vi reise mindre eller bruke mer kollektivtransport, velge produkter med lang varighet og bruke energi mer effektivt hjemme. Hvis vi spiser mindre kjøtt og kaster mindre mat, kan de globale klimagassutslippene fra matproduksjon reduseres vesentlig.

FN har satt ett 2-gradersmål som tilsier at vi skal jobbe mot at temperaturen ikke skal stige mer enn 2 grader.

Legg inn en kommentar