Ett år med vegetariske ukemenyer


Denne uken er det ett år siden jeg begynte med vegetariske ukemenyer!

Noe av bakgrunnen for at jeg begynte menyene, var at jeg hadde blogget om konseptet med “kjøttfri mandag” i flere år, og så at jeg satt med mange flotte vegetariske oppskrifter som med fordel kunne legges ut igjen.

Vegetarisk kosthold. Samtidig har jeg selv hatt en utvikling der jeg har gått mer og mer over til et vegetarisk kosthold. Ukemenyene har vært viktige for min egen del også, for å lære meg ernæringsprinsippene for dette kostholdet. Gjennom matbloggingen har jeg fått testet ut mange spennende vegetariske oppskrifter. 

Grunnen til at jeg har gått over til et vegetarisk kosthold er at jeg ønsker en sunn og naturlig livsstil, basert på plantekost. Plantebasert ernæring er i oppgang i verden, og det er mange som har fått øynene opp for helsefordelene ved et slikt kosthold. Noen fullblods vegetarianer har jeg riktignok ikke blitt. Kjøtt og fisk står på menyen en sjelden gang i blant.

Klima og miljø. Klima og miljøutfordringene i verden er også en viktig grunn til at jeg har gått over til et vegetarisk kosthold. Kjøttproduksjon, og særlig produksjon av storfe, er en klimaversting. På verdensbasis bidrar husdyrbesetningene i landbruket til høyere utslipp av klimagasser enn hele transportsektoren til sammen, og mye areal som brukes til å dyrke for, kunne ha vært brukt til å dyrke mat. I følge Verdens matvareprogram sulter 795 millioner mennesker på kloden. Det er mer enn nok mat til alle her på jorden, om vi hadde gått over til å spise plantekost i stedet for å spise kjøtt.

Dyreetikk. Jeg må også si at dyreetikk har blitt stadig viktigere for meg. Jeg mener at våre husdyr har krav på et godt liv, og jeg synes vi dreper alt for mange dyr for å møte den store etterspørselen etter kjøtt. 

Mange dyr lever helt forskrekkelige liv før de havner på våre middagsbord. Kyllingproduksjon, for eksempel, er under enhver kritikk. Billig kylling har jeg helt sluttet å kjøpe, og går heller for økologisk kylling når jeg av og til skal servere det.

Vegetarisk kosthold er ikke hva det var. Vegetarisk kosthold i dag, er noe helt annet enn det var i min ungdom. Da var vegetarisk kosthold noe for de helt spesielt interesserte, de som levde alternativt og var økoentusiaster. 

Og i ærlighetens navn må vi vel kunne si at det vegetariske kostholdet på den tiden, ikke var verdens mest spenstige. Jeg kan huske at jeg var på vegetariske restauranter noen ganger, og det bugnet av råkost, bønnespirer, rødbetsaft og linser. Ikke særlig spennende, og ikke så veldig mye smak.

Dette står i stor kontrast til dagens vegetariske kosthold. Tilgjengeligheten av grønnsaker og frukt har blitt veldig bra. Det er enkelt få tak i ingrediensene som trengs for å lage spicy og god vegetarmat fra alle verdens hjørner. De vegetariske erstatningsproduktene for kjøtt, pølser, melk og rømme har blitt så gode at du nesten ikke merker forskjell. 

Vegetariansk kosthold følges ikke lenger bare av noen få klimafrelste. Det har blitt et kosthold for alle som ønsker å leve sunt og som er opptatt av klodens fremtid, – enten en er gammel eller ung.

Nå for tiden er vegetarisk og vegansk kosthold smaksrikt, friskt, næringsrikt og variert. På restauranter kan du bestille vegetarisk gourmetmat om du vil.

Er det noen som følger ukemenyene? Jeg føler meg ganske sikker på at ingen følger de vegetariske ukemenyene til punkt og prikke, og det er heller ikke slik de er ment. Men det er nok en del som titter innom ukemenyene for å få inspirasjon, ihvertfall så øker trafikken på bloggen på søndagene når menyene legges ut.

Fortsetter jeg? Jeg har tenkt nøye gjennom om jeg skal fortsette med disse menyene. Det skal nemlig ikke stikkes under en stol at det tar ganske mye tid å lage dem. Jeg vurderer oppskriftene med tanke på næringsinnhold, og legger en del arbeid å prøve å sikre næringsmessige og sesongmessig variasjon. Dessuten tar det tid å finne frem bilder og linker.

Men det er også veldig morsomt å lage menyene! Det er morsomt å finne frem til oppskrifter som kan inngå i et balansert vegetarisk kosthold, og det er morsomt å finne frem til matretter og menyer som passer til ulike sesonger og anledninger. 

Så ja! Jeg kommer nok til å fortsette med de vegetariske ukemenyene en stund til.

Legg inn en kommentar

%d