Suppe med svarte bønner – Black bean soup

Dette må vel være en av de mest spesielle suppeoppskriftene jeg noensinne har lagt ut her. Suppen er nesten litt fryktinngytende i all sin mørkhet. Men ikke desto mindre, den er kjempegod! Dette er en skikkelig tex mex suppe som er mettende, og som er en type mat du kan gå lenge på!

Suppen er ikke akkurat fastfood. Først skal bønnene bløtlegges natten over, og deretter skal de koke lenge og vel. Suppen skal stå og putre i nesten to timer, men den er absolutt verd strevet.

Tilbehøret er viktig for en god smaksopplevelse. Det å dryppe limesaft over suppen er også viktig, for å tilføre nødvendig syrebalanse.

Linser, bønner og kikerter er proteinkilder som kan erstatte kjøtt og fisk. Hvis du spiser korn i form av ris, brød eller pasta ved siden av, eller melkeprodukter, får du i deg alle de essensielle aminosyrene. Jo mørkere bønnene er, desto rikere er de på antioksidanter. Sorte bønner inneholder mye anthocyaniner, samme type antioksidanter som finnes i blåbær.

SUPPE MED SVARTE BØNNER – BLACK BEAN SOUP

Ingredienser:

400 g svarte bønner
1, 4 liter grønnsaksbuljong fra terning
3 fedd hvitløk, hakket
1 løk, medium størrelse, hakket 
1 rød paprika, hakket
1 grønn paprika, hakket
1 gul paprika, hakket 
1 ts chilipulver 
1 ts cummin
1 ts salt

Oppå suppa:
Rømme (eller soyarømme)
Avokado, terninger
Hakket koriander
Limebåter
Nachos chips, eller chips laget av tacolumper.

SLIK GJØR DU:

Legg bønnene i en kjele med kaldt vann, og la de stå og bløte seg natten over. Slå deretter av bløtevannet, og skyll bønnene godt.

ELLER du kan hurtigbløtlegge bønnene. Legg bønnene i en kjele med varmt vann. Kok opp, og la bønnene koke i 2 minutter. Slå av platen, dekk med et lokk, og la bønnene ligge i vannet i kjelen i en time. Slå deretter av vannet på bønnene, og skyll dem med kaldt vann.

Ha en halv ss olivenolje i en kjele, og fres løk og paprika på medium varme et par minutter. Rør godt rundt. Det skal ikke brunt, bare blankt. Legg deretter i bønner, grønnsaksbuljong og vann i kjelen og kok opp. Senk varmen til lav, sett på lokk og kok i 1 1/2 time. Deretter tilsetter du salt, chilipulver og spisskummen. Rør godt rundt. Sett på lokk og la det putre videre i ytterligere 30 minutter til 1 time, til suppen har fått ønsket tykkelse.

Smak til med mer chili og salt hvis det trengs. Server med rømme (eller soyarømme) paprikaterninger, avokado, koriander, og nachoschips.

Jeg brukte piri piri chilipulver i retten (Det er sterkt, ikke ta for mye om gangen!) Tørkede sorte bønner fås kjøpt på innvandrerbutikker.

Kilde oppskrift: Pioneer Woman

Legg inn en kommentar

%d