Site icon Bodils lille blogg

Mors «kjøttkaker» – vegetar

Jeg fant denne oppskriften på en blogg, og fikk lyst til å prøve den. Og ble absolutt ikke skuffet! Disse vegetarkakene smaker nesten som helt vanlige kjøttkaker, og de er et supert vegetarisk alternativ til en av våre mest tradisjonsrike middagsretter.

MORS «KJØTTKAKER» – VEGETAR
Til 4 personer

200 gram tørkede kidneybønner*
1 dl nøtter (velg de du liker, gjerne en blanding)
1 sjalottløk
0,5 kinesisk hvitløk, revet
2 kvaster timian (eller et lite dryss tørket)
Olje til steking
Eventuelt tørket muskat og ingefær
2 spiseskjeer linfrø
5 spiseskjeer varmt vann
4 spiseskjeer potetmel
Eventuelt litt havregryn
Salt og pepper
Framgangsmåte:

Bløtlegg bønnene over natten. Kok de møre i godt med vann. Sil av vannet. Bløtlegg nøttene i kaldt vann mens bønnene koker. Sil av vannet og kjør de til smuler i en kjøkkenmaskin eller blender.

Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk, finhakk timian. Varm opp oljen i en panne. Ha i løk, hvitløk og timian og la det surre i noen minutter. Tilsett nøtteblandingen og stek under omrøring til alt er gyllent. Ha i litt tørket ingefær og revet muskat (et ørlite dryss). Rør alt sammen og ta pannen av platen.

Kjør linfrøene til pulver med en stavmikser. Det går også an å kjøpe knuste linfrø på pose. Bland de sammen med det varme vannet i en liten skål.

Ha bønner, nøtteblandingen og linfrøblandingen over i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en jevn masse. Tilsett potetmel og havregryn (1 ss) til du har en deig du kan forme kjøttkaker av. Smak til med salt og pepper.

Form “kjøttkaker” av deigen og stek de i en panne med litt olje på medium/høy varme til de er gylne, det tar cirka fem minutter på hver side. Servér gjerne på tradisjonelt vis med poteter, grønnsaker, saus og tyttebærsyltetøy. Tips: Toro peppersaus er vegan. 

*Jeg hadde ikke tørkede kidneybønner, og brukte ferdige kokte. Jeg doblet da mengden dvs. 400 g ferdig kokte.

Denne oppskriften er vegan. 

Kilde oppskrift: Vegetarbloggen.no