Mors “kjøttkaker” – vegetar

Jeg fant denne oppskriften på en blogg, og fikk lyst til å prøve den. Og ble absolutt ikke skuffet! Disse vegetarkakene smaker nesten som helt vanlige kjøttkaker, og de er et supert vegetarisk alternativ til en av våre mest tradisjonsrike middagsretter.

MORS “KJØTTKAKER” – VEGETAR
Til 4 personer

200 gram tørkede kidneybønner*
1 dl nøtter (velg de du liker, gjerne en blanding)
1 sjalottløk
0,5 kinesisk hvitløk, revet
2 kvaster timian (eller et lite dryss tørket)
Olje til steking
Eventuelt tørket muskat og ingefær
2 spiseskjeer linfrø
5 spiseskjeer varmt vann
4 spiseskjeer potetmel
Eventuelt litt havregryn
Salt og pepper
Framgangsmåte:

Bløtlegg bønnene over natten. Kok de møre i godt med vann. Sil av vannet. Bløtlegg nøttene i kaldt vann mens bønnene koker. Sil av vannet og kjør de til smuler i en kjøkkenmaskin eller blender.

Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk, finhakk timian. Varm opp oljen i en panne. Ha i løk, hvitløk og timian og la det surre i noen minutter. Tilsett nøtteblandingen og stek under omrøring til alt er gyllent. Ha i litt tørket ingefær og revet muskat (et ørlite dryss). Rør alt sammen og ta pannen av platen.

Kjør linfrøene til pulver med en stavmikser. Det går også an å kjøpe knuste linfrø på pose. Bland de sammen med det varme vannet i en liten skål.

Ha bønner, nøtteblandingen og linfrøblandingen over i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en jevn masse. Tilsett potetmel og havregryn (1 ss) til du har en deig du kan forme kjøttkaker av. Smak til med salt og pepper.

Form “kjøttkaker” av deigen og stek de i en panne med litt olje på medium/høy varme til de er gylne, det tar cirka fem minutter på hver side. Servér gjerne på tradisjonelt vis med poteter, grønnsaker, saus og tyttebærsyltetøy. Tips: Toro peppersaus er vegan. 

*Jeg hadde ikke tørkede kidneybønner, og brukte ferdige kokte. Jeg doblet da mengden dvs. 400 g ferdig kokte.

Denne oppskriften er vegan. 

Kilde oppskrift: Vegetarbloggen.no

7 kommentarer

 1. Hei! Gleder meg til å prøve disse! Jeg lurer på om du mener en halv hvitløk eller et halvt hvitløksfedd? Klem kusina di i Trondheim, Maiken

  1. Hei Maiken, så hyggelig at du vil prøve oppskriften. I oppskriften skal det brukes en halv kinesisk hvitløk. Det er en veldig vanlig type hvitløk som fås kjøpt i butikkene. (Google den gjerne). Den er uten fedd. Hvis du ikke får tak i, bruk to fedd vanlig hvitløk. Klem Bodil

   1. hei. Skal prøve retten i helgen. jeg har en assistent som er vegitarianer. hun får være med å låne meg sine hender når retten skal lages. 🙂 Lykke til med repitisjon av tysk. Sikkert greit å kunne litt språk når du skal snakke med Katinkas blivende svigerforeldre. selv husker jeg ingen ting fra tyskundervisningen på vgs. mvh. Maiken.

 2. bare hyggelig. god natt og sov godt.
  ps. du får ha meg unnskyldt at jeg ikke klarer å trykke stor bokstav etter punktum. det skyldes at jeg har store smerter i armene, og det kan være vanskelig å trykke på to knapper samtidig eller slå på og av caps. På slutten av denne teksten måtte jeg ha assistanse for å skrive, for jeg har veldig vondt i hendene og smerter i armene. Så vet du det til neste gang du ser jeg skriver små bokstaver etter punktum. Håper det ikke gjør noe 🙂

  1. Hei Maiken, jeg fikk ikke fulgt med på kommentarene i helgen, så denne glippet. Håper du blir bedre i armene snart, og jeg tenkte ikke i det hele tatt på at det mangler store bokstaver. En riktig god natt til deg også:)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: