Vegetariske småretter 

Her har jeg samlet noen vegetariske småretter som passer på en buffét, eller på et vegetarisk koldtbord. De passer til mange andre anledninger også, hverdag som fest.

Oppskriftene er beregnet til 4 personer, og de er linket opp til dette blogginnlegget.

Ovnstekt paprika

Varm stekeovnen til 225 grader. Skjær paprikaene i to. Skrap ut frøene og hinnene fra paprikaene. Legg de halve paprikaene med skinnsiden opp i en langpanne kledd med bakepapir. Sett pannen i stekeovnen i ca 20 minutter.

Ta ut langpannen og dekk den med en stekeplate slik at varmen blir værende i paprikastykkene. La det hvile i 20 minutter.

Trekk deretter av skinnet av paprikaene. Skjær dem i brede strimler. Legg strimlene på et fat. Server som en liten smårett med noen dråper olivenolje og litt grovt salt.

Ovnsstekt squash med hvitløk og urter

2 små squash (400 g til sammen)

2 finhakkede hvitløksfedd, 1/2 – 1 ts flaksalt

2 ss olivenolje eller rapsolje

1 ss oregano, timian eller rosmarin

Varm stekeovnen til 240 grader. Skjær omkring 1 cm i hver ende av squashen. Skjær deretter squashen i tynne skiver på langs. Skivene skal helst ikke være mer enn 4 – 5 mm tykke. Fordel skivene i ett enkelt lag i stekeplater fyllt med bakepapir.

Dryss på finhakket hvitløk, og smuldret flaksalt. Drypp med olje. Dryss med hakkede urter. Stek squashskivene 10 – 15 minutter i ovnen til de har fått litt farge. De kan serveres både varme og kalde.

Vegetarisk pastasalat

200 g fusillipasta eller penne. 

En boks cherrytomater

7 – 8 soltørkede tomater i olivenolje

1 dl valnøtter (kan sløyfes) 

2 stenger vårløk

1/2 dl stenfrie sorte eller grønne oliven 

Evt. litt ruccula til å blande inn, og basilikumblader til å drysse oppå. 

Vinaigrette

2 ss Presset appelsinsaft 

1 ss brunt sukker

1/2 ss  grov sennep 

1 ss hvitvinseddik 

1 klype nykvernet pepper 

1 klype salt 

4 ss god olivenolje

Kok pasta etter anvisning på pakken og avkjøl.Hakk vårløk, kutt tomater i to, og finhakk tomatene. Grovhakk valnøttene. Bland inn, sammen med oliven i den avkjølte pastaen, og vend inn vinaigretten.

Vinaigrette: Ha alle ingredienser utenom salt og pepper i en blender (Eller bare i en vanlig kopp). Kjør blenderen til du får en jevn dressing. Smak til med salt og grovkvernet pepper

Vegansk potet- og brokkoligrateng

Ca 700 g poteter ( skrelt og skåret i skiver)

1 brokkoli, skåret i små buketter

½ liten rødløk, i strimler (stekes lett i litt olje)

Ca 1, 2 dl strøbrød, eller panko

1 ss smeltet vegansk smør / margarin

1/2 ts hvitløkspulver

Et dryss oregano

Salt og pepper til å drysse mellom lagene.

Hvit saus

2 ss vegansk smør / margarin

2 ss mel

½ ts hvitløkspulver

¼ ts paprika

Litt salt 1/4 ts

Litt pepper – smak til

2,4 dl grønnsaksbuljong, fra terning

4, 8 dl usøtet vegetarisk melk (soyamelk, mandelmelk eller havremelk)

4 skiver vegetarisk cheddar eller mozzarella (kan sløyfes)

Slik gjør du:

1. Skjær poteter i skiver, og del brokkolien i små buketter. Skjær løken i skiver, og fres den et par minutter i litt olje. Legg potetskivene og brokkoli lagvis i en form, og krydre godt med salt, pepper, hvitløkspulver og litt oregano mellom lagene.

3. Lag så den hvite sausen:

Varm vegansk smør (eller samme mengde olje) i en liten kjele på lav til medium varme. Tilsett mel og rør om til blandingen har tyknet. visp hele tiden, og tilsett halvparten av melken. Tilsett resten av melken, og visp til det blir en glatt og klumpefri saus. Kok sausen under stadig visping til den koker opp og tykner. Tilsett krydderet, og smak sausen godt til. Ha evt. i vegansk ost.

Gratengen skal steke ca 40 – 50 minutter på 200 grader. Stek først gratengen i ca. 30 minutter. Bland deretter strøbrød, vegansk margarin, hvitløkspulver og litt salt, og strø oppå. Stek videre i 10 – 15 minutter (sjekk om gratengen er gjennomstekt). La gratengen hvile noen minutter før servering)

Potetsalat med kesam 

(Se under for vegansk alternativ). 

6 kalde kokte poteter

1 stk eple

2 stk vårløk

Dressing:

3 dl 1 % kesam original, eller 8 %

1 ss søt dijonsennep , pølsesennep

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts sitronpepper

1 ts sukker

1 ts sitronsaft

3 ts hakket frisk gressløk

1⁄2 ts kvernet pepper
Skjær poteter og epler i terninger, og vårløk i tynne skiver. Bland alle ingrediensene til dressingen i en stor bolle. Vend inn poteter, epler og vårløk og bland forsiktig. Dryss over litt hakket gressløk til slutt.

Vegansk alternativ:

1. Bland 1,5 dl soyayoghurt naturell (uten sukker) og 1, 5 dl soyarømme. Krydre som over. 

eller

2. 1, 5 dl soyarømme og 1,5 dl vegansk rømme fra glass.

eller

1,5 dl stivpisket soyafløte,  og 1,5 dl soyarømme.

1 kommentar

  1. […] I dag har jeg testet ut en ny rett fra Bodils lille blogg. Hun er min kusine på min mors side. På sin blogg legger hun bl.a. ut mange gode oppskrifter. Jeg ville prøve en av hennes vegetarretter. Jeg prøvde å improvisere med det jeg hadde i skapet i helgen, men fant fort ut at noe manglet. I går var jeg innom Rema 1000, der jeg fant de varene jeg trengte for å få til retten slik den skal være. I ettermiddag ble oppskriften testet ut, slik den opprinnelig skulle lages. Den viste seg å være god! Link til oppskriften finner du her: https://bodilslilleblogg.com/2017/05/12/vegetariske-smaretter/  […]

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: