Noen tanker om språkopplæring

Språkopplæring nå for tiden er noe helt annet enn den var da jeg gikk på skolen for mange år siden. Så mye mer morsom! 

Det kan jeg si etter at jeg har brukt en god del av påsken på å friske opp mine gamle tyskkunnskaper. Som jeg kanskje tidligere har nevnt her på bloggen, så skal Cathinka, yngste datter, gifte seg til sommeren med kjæresten Daniel som kommer fra Tyskland. De snakker engelsk seg i mellom, og jeg snakker engelsk med dem også. Likevel har jeg kommet til at det kan være lurt å friske opp sine gamle skolekunnskaper i tysk. Bryllupet skal stå i Tyskland, og om ikke lenge kommer Daniels foreldre på besøk til Norge.

Jeg må si jeg har blitt begeistret for hvordan språkopplæringen har utviklet seg. Så mange spennende læringsverktøy, og så mange morsomme spill en kan benytte for å lære seg språk! Jeg har for eksempel lastet ned et online språkkurs, som jeg har kjøpt digital tilgang til i en måned. Tilnærmingen på dette kurset er noe helt annet enn den var da jeg lærte tysk. Da var det grammatikk for alle penga.

Dette kurset har en annen metode. I de innledende fasene av kurset (hvor jeg er nå), ligger fokus på å få opp ordforrådet. Metoden er aktiv lytting og nedskriving av ord. En lærer massevis av gloser først, og en får de inn i hodet gjennom ulike øvelser. Først senere i kurset kommer grammatikken og skrivetreningen. Men den kommer etter at en har fått opp et visst ordforråd. Denne metoden tror jeg fungerer bedre for meg. Der er mye lettere å forholde seg til grammatikk når en har et visst grunnlag først. 

Cathinka lærer seg også tysk om dagen. Hun også satser på digital opplæring, men hun bruker apper som hun laster ned. Favoritten hennes er Duolingo, og jeg tror den er mer spill-orientert enn det online- kurset tar.


Her et bilde av Daniel og Cathinka. Er de ikke fine? Jeg er veldig glad i dem og stolt av dem. De bor i Australia hvor de er tilknyttet organsiasjonen Ungdom i oppdrag, som misjonærer.

Legg inn en kommentar

%d