Ostepai med asparges – vegetar

Dette er en pai som det passer utmerket å lage til påske. Den er herlig, grønn og smaksrik. Paien passer fint å servere både til middag, til lunch, eller som en buffétrett. Topp paien med sesongens første asparges, og bruk gjerne også vårens første grønne blader og urter i toppingen.

Oppskriften kommer fra Lantliv.

Ostepai med asparges
Bunn:
3 dl hvetemel
50 g smør, romtemperatur
250 g kesam (7,1%)
1 krm salt (1/4 ts)

Fyll:
1 liten purreløk
2 fedd hvitløk, hakket
2 ss olivenolje
200 g fersk spinat, skylt
140 g blåmuggost, f.eks roquefort
(se kommentar nedenfor)
3 egg
2 dl crème fraiche
1 krm salt og 1 krm malt pepper

Topping:
1 bunt fersk grønn asparges
1 neve ruccula og manggoldblader (eller annen bladsalat)
Olivenolje
Litt havsalt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen mel, smør og kesam i en skål, eller bruk en kjøkkenmaskin. Bland sammen til en elastisk deig, og trykk den ut i en form, gjerne med avtagbar kant. 24 cm i diameter. (større paiform kan også brukes, da blir paien flatere)

2. Forstek paiskallet i cirka 20 minutter. Senk varmen til 175 grader.

3. Del purreløken i tynne skiver, og hakk hvitløken. Fres det raskt i oljen, men pass på så det ikke blir brent. Legg i spinaten og la den frese med til den er myk, og all væske har kokt inn. Krydre med salt og pepper.

4. Legg grønnsakene i paiskallet, og smuldre over blåmuggosten. Bland sammen egg og cremé fraiché, tilsett salt og pepper, og hell det i paiskallet. Stek paien i 25 – 30 minutter. La paien avkjøle.

5. Skjær bort den nederste tørre delen av aspargesen, og kast det. Kok aspargesen i lettsaltet vann i 3 – 4 minutter. Skyll i iskaldt vann, del i biter og legg i en stor skål. Ha i salatbladene, og drypp over litt olivenolje. Krydre med salt og pepper. Topp paien med grønnsakene.

Tips: Blåmuggosten kan byttes ut med samme menge vanlig hvitost, – gjerne en med kraftig smak (f. eks. Jarlsberg).

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: