Et godt og lettlaget brød

God morgen på en søndag! I dag byr jeg på et kjempegodt brød på morgenkvisten. Brødet er ikke så altfor grovt, men grovt nok til at det passer fint som frokostbrød, til matpakken og som brød ved siden av supper og gryter.

Brødet stekes på en slik måte at det blir sprøtt oppå, og det er noe av det som gjør brødet så godt.

Godt brød

50 g gjær (en pakke)
2 små ts salt
1 ss honning
6 dl lunkent vann
2 dl grovt sammalt rug (eller grovt sammalt hvete)
1,1 – 1,2 liter hvetemel

Slik gjør du:

1. Smuldre gjæren i en bolle. Ha i litt av det lunke vannet, og rør ut gjæren. Ha så i salt, honning og resten av vannet. Bland godt.

2. Ha deretter i den grove sammalte rugen, og rør godt rundt. Deretter røres hvetemelet inn, men bare halvparten til å begynne med. Fyll på med resten av melet, men spar noen desiliter til utbakingen.

3. La deigen, som er ganske løs, heve under et håndkle 1 til 2 timer (Eller til dobbelt volum hvis du må lage brødet raskt. Brødet blir best med lang hevetid).

4. Legg et ark med bakepapir på en stekeplate. Sett ovnen på 250 grader.

5. Ta noen tak med en tresleiv i den ferdig gjærede deigen, og ha i litt mer mel (det du sparte). Arbeid melet lett inn. Hell deretter deigen ut på et melet bakebord, og ha godt med mel på hendene også. Kna deigen lett med melete hender, og rull til en rull, like lang som stekeplaten. Legg brødet over på stekeplaten, og klapp det med litt mel.

6. Skjær noen skår i deigen med en skarp kniv, og la brødet etterheve i 10. minutter. Dersom du ønsker det – pensle brødet med egg og dryss godt med sesamfrø og valmuefrø oppå (kan sløyfes).

7. Stek brødet på andre rille nedenfra i 15 minutter. Senk deretter varmen i ovnen til 200 grader, og stek brødet videre i 25 – 30 munutter. Hvis brødet ser mørkt ut oppå, legg aluminiumsfolie på toppen de siste ti minuttene.
La brødet avkjøle på en rist, og uten noe håndkle på toppen. Da beholder det sprøheten.

Kilde oppskrift: Annas mat

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: