Moussaka med søtpotet, linser og aubergine – vegan 

Gode oppskrifter på formretter får jeg aldri nok av. Formretter er så greie og lettvinte. De kan gjøres i stand på forhånd, og de er fine å servere når en skal lage mat til mange.

Denne oppskriften på gresk moussaka med søtpotet, linser og aubergine er veldig bra. Den er smakfull og god, og den passer fint å servere med salat og godt brød til, – både til hverdag og fest. Oppskriften er vegan, og den er hentet fra boken “Green kitchen travels”.

MOUSSAKA MED SØTPOTET, LINSER og AUBERGINE
5 – 6 personer

Ingredienser:

Auberginer og søtpoteter:
2 auberginer, medium størrelse, i tynne skiver
2 ss olivenolje
1 ts havsalt (eller en liten ts vanlig salt)
2 søtpoteter, medium størrelse, skrelt og skåret i tynne skiver

Linse – og tomatsaus:
2 ss olivenolje, (eller kokosolje)
6 dl vann
250 g grønne linser (ca 3,75 dl) helst bløtlagt i minst en time
2 ss tomatpuré
2 ts tørket oregano
1 ts malt kanel
1 ts brunt sukker
1 ts havsalt (eller en liten ts vanlig salt)
2 fedd hvitløk, hakket
1 gul løk, hakket
1 boks hakkede tomater

Vegansk hvit saus:
5 dl plantemelk (for eksempel soyamelk, mandelmelk eller havremelk)
1 ts havsalt
Godt med pepper
4 ss kikertmel, eller annet valgfritt mel
2 ss olivenolje (+litt ekstra til å ringle over)
1/4 ts muskatnøtt

Slik gjør du:

1. Stek auberginene
Varm ovnen til 200 grader. Legg aubergineskivene på en plate, og pensle dem på oversiden med et tynt lag olje. Strø over havsalt, og stek de i ovnen til de er myke og har fått litt farge, ca 10 minutter avhengig av skivenes tykkelse.

Legg søtpotetskivene i en skål med kaldt vann til de skal brukes, slik at de holder seg friske og saftige.

2. Lag linse- og tomatsaus
Varm opp oljen i en kjele. Tilsett gul løk, hvitløk, kanel og oregano, og stek til det er blankt og mykt. Rør om av og til. Tilsett tomatpuré og rør om til alt har blandet seg. Tilsett linser, vann og hakkede tomater. Kok opp, og senk varmen. Sausen skal småkoke i 30 – 40 minutter til linsene er myke, og sausen har kokt sammen.

3. Lag den hvite sausen slik:
Varm opp oljen i en liten kjele på lav til medium varme. Tilsett mel og rør om til blandingen har tyknet. visp hele tiden, og tilsett halvparten av melken. Tilsett resten av melken, og visp til det blir en glatt og klumpefri saus. Tilsett muskat, og salt pepper. Kok sausen under stadig visping til den koker opp og tykner.

Montering av moussakaen:
Senk ovnsvarmen til 180 grader.
Legg halvparten av aubergineskivene og halvparten av søtpotetskivene i bunnen av en ganske stor ovnsfast form.

Ha over halvparten av tomat- og linsesausen. Legg deretter på resten av søtpotetskivene, og så resten av tomat- og linsesausen. Deretter resten av aubergineskivene oppå tomat- og linsesausen. Tilslutt den hvite sausen på toppen.,

Gratiner moussakaen i 35-40 minutter. Kontroller at søtpoteten er kokt ved å stikke en spiss kniv i midten. Hvis den ikke er kokt, stek gratengen litt til.,Ta ut formen ut av ovnen, og la den avkjøle i 30 minutter før servering. Drypp over litt olivenolje ved servering. 

Server moussakaen med tzatziki laget på soyarømme, eller en frisk grønn salat. Godt brød og vegansk smør passer fint til.

Legg inn en kommentar

%d