Vegetariske pizzaruller


Disse vegetariske pizzarullene må du absolutt prøve! De er gode, lettlagede og anvendelige. De passer fint å servere til lunsj, som turmat eller til barnebursdag. De kan også serveres som en enkel middag, med salat og kanskje en dippsaus eller to til.

Vegetariske pizzaruller
(16 stk)
Ovn 225 grader

Ingredienser deigen:
25 g gjær
3 dl fingervarmt vann
1/2 ts salt
2 ss olivenolje
9-10 dl hvetemel

Tomatsaus:
1 1/2 dl hermetiske hakkede tomater
1/2 dl tomatketshup eller tomatpuré
1 ss oregano eller basillikum
1 fedd revet hvitløk

Fyll:
200 g vegetarpølse, i terninger. (Jeg brukte soyapølser fra Hälsans kok)
200 g revet hvit ost (se kommentar nedenfor)
1 liten boks hermetisk ananas i biter, avrent

Tips til alternativt fyll: Se nedenfor.

Videre trengs det muffinsformer til å ha pizzarullene, og olje til smøring av formene. Muffinsformene kan sløyfes – rullene kan også legges direkte på en bakepapirkledd stekeplate. Hvis du skal fryse pizzarullene er det lurt å droppe muffinsformene. De kan nemlig lett feste seg fast når rullene varmes opp i stekovnen.

Slik gjør du:

1. Smuldre gjæren i en bolle, og hell over det lunkne vannet. Rør inn olivenolje, salt og hvetemel, og bland alt til en fast deig. Kna deigen godt på bakebordet en liten stund, og dryss gjerne på litt ekstra mel hvis det trengs. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i ca.30 minutter (du kan også brukte kjøkkenmaskin til deigen hvis du har det).

2. Ta den ferdige deigen ut av bollen, og kna den godt. Mele bordet, og kjevle deigen ut til en lang leiv. Pass på at leven ikke blir for smal. Prøv å løsne deigen litt fra underlaget, og dytt gjerne under litt mel, hvis du klarer. Dette vil gjøre det enklere å rulle deigen sammen etterpå. Deigen skal være ca en knapp cm tykk.

3. Lag tomatsausen. Bland sammen hakkede hermetiske tomater, revet hvitløk, tomatketshup og oregano. Bre tomatsausen utover leiven. Skjær vegetarpølsene i terninger, og riv osten. La ananasbitene renne godt av.

4. Strø vegetarpølsen i terninger, ananasbitene og den revne osten utover leiven. Pass på at fyllet ikke går helt ut til sidene. Dette gjør at ikke fyllet presses ut når du ruller sammen deigen.
5. Rull sammen hele leiven fra langsiden, – på samme måte som når du lager kanelboller.
6. Deretter skjæres rullen i 16 biter. (kanskje du får noen flere). Pizzarullene blir ganske store. Hell litt olivenolje i en tallerken. Dypp undersiden av hver pizzarull i olje, før du setter den i muffinsformen. (Dette gjør at rullene ikke setter seg fast i muffinsformene).

7. Sett ovnen på 225 grader.

8. Legg rullene på en stekeplate, og la de heve på et lunt sted ytterligere 20 – 30 minutter.

9. Stek rullene i 8 – 10 minutter. Sjekk om de kan trenge et par minutter til. Det kan være forskjell på ovner. De skal være friskt brune oppå.

10. La de ferdig stekte pizzarullene avkjøles på rist.

11. Server med en frisk salat, – for eksempel med salat, tomat, agurk og mais. (tradisjonell variant).

Hvis du skal skeie ut, server salaten med en hjemmelaget rømmedressing ala Peppes.
Her finner du en oppskrift på hjemmelaget rømmedressing ala Peppes fra Apertif.

Kommentarer: Du kan bruke hva du vil av ost i disse rullene, og det er jo slik at jo mer smaksrik ost, jo bedre blir rullene. Jeg hadde imidlertid ikke noe annet enn ekstra lett gulost (10% fett) fra Synnøve Finden i huset. Det fungerte overraskende bra, og det er jo en bonus å få redusert mengden av melkefett.

Alternativt fyll 1: Bytt ut ananasen med 140 g sopp og paprika (halvparten av hver). Fres det mykt i stekepannen før du har det på leiven.

Alternativt fyll 2: Dropp soyapølser og ananas, og bytt det ut med 1 ss soltørkede tomater i olje (20 g), 2 ss smuldret feta (ca 40 gram), 1 rødløk (i skiver 70 gram) 1 paprika i skiver (70 gram) 150 g sopp i skiver. Fres grønnsakene litt før du har de opppå leiven. Krydre godt med pepper, og evt. et dryss med salt)

Egenlig kan du bruke akkurat det du vil i disse rullene! Det er bare fantasien som setter grenser. Pass bare på at mengdene er i samsvar med det som er foreslått over, dvs. ca 340 g “fyll”, eksklusiv tomatsaus og ost. Pass også på å krydre, hvis du bruker grønnsaker med nøytral smak.

Vegansk alternativ: Bruk veganske pølser og vegan cheddarost (evt. en smaksrik soya kremost). Hvis du ønsker rømmedressing, – bruk soyarømme)

Legg inn en kommentar

%d